KRISTIANSAND: Det høye tallet på rus overrasker Elisabeth Longva som har ledet arbeidet med å analysere alle dødsulykkene i Region sør i 2005. Hun understreker at i samtlige dødsulykker er årsakene sammensatte, man kan ikke peke på en bestemt årsak som forårsaket ulykken.

Men Longva understreker at alkoholrus og såkalt blandingsrus har vært sterkt medvirkende til at så mange omkom i trafikken i fjor.

– Vi er også overrasket over at blant de 21som ble drept til tross for at de brukte bilbelte, var det 5 som brukte bilbeltet feil, sier Longva.

Gruppen er også kommet fram til at det er forhold ved veiene og veistandarden som har medvirket til ulykkene. Dårlig belysning, feil utformede kryss, magelfull skilting og sideterrenget blir nevnt.

– En del av funnene kan vi lære av slik at vi gjennomfører riktige tiltak innenfor de budsjettrammene vi har, sier Elisabeth Longva.

Det er første gang Vegvesenet har gjennomført en dybdeanalyse av samtlige dødsulykker i trafikken. Arbeidet er nå ferdig i regionene og vil deretter bli sammenfattet i en nasjonal rapport.