ÅSERAL: — Kapitalen styrer. Kommunen svek oss som satset, sier Svein Kåre Retterholt.

Han ser utover de gressdekkede småblokkene som kringsetter parkeringsplassen.

— Vi skulle stifte familie og satse her oppe. Kommunen hadde til og med regulert inn noen bolighus, men nå er det borte. Vi har flyttet til Kristiansand, sier Retterholt.

Mens han er taperen, har utbyggerne tjent enorme beløp på den utbyggingsvillige kommunen.

På indrefiletene Kvitevatn, Hotellhøgda, Bortelid Fjellgard og Kapellodden ved butikken er 121 hytter og leiligheter satt opp. De aller fleste av dem er bygd på dispensasjon fra næringsbestemmelsen.

— I tillegg er fortettingen helt galneslig. Men kommunen godtar det meste så lenge den får inn klingende mynt, sier Retterholt.

Det eneste stedet næringen skulle være oppfylt er på Bortelid Arena. Der har 28 leiligheter utleieklausul, men ifølge kommunen har bare halvparten skrevet under utleieavtalen.

- TRODDE PÅ PLANENE

Bortelids plankart fra 1996 viser ønsket om varige arbeidsplasser.

Men utbyggerne ville heller reise vanlige hytter og selge. De fikk viljen sin.

Svein Kåre Retterholt ga opp i fjor og solgte skianlegget.

Han presiserer at han er takknemlig for driftsstøtten fra kommunen, men kan litt bittert konstatere at den samme kommunen skuslet bort grunnlaget for videre satsing.

Det samme gjorde Dieter Lagerstrøm på Bortelidseter hotell.

— Jeg trodde jo på planene. Nå er det ikke tomter igjen. Det er egentlig helt latterlig. Selv vil jeg ikke fordømme kommunen, de gjør sine valg og jeg mine. Jeg tok konsekvensen og solgte, sier Lagerstrøm.

Både han og Retterholt har solgt alt til Tore Gustav Drivenes, og begge jobber for ham.

Hyttekongen Jørn Moum står bak 350 bygde og 150 planlagte hytter og leiligheter på Bortelid.

— Jeg har aldri måtte slikke dem etter ryggen. Åsdøler er ikke slik. Bortelid var ikke moden, sier han, som selv fikk dispensasjon for Bortelid Fjellgard.

— Jeg var redd utleieklausul ville være en ulempe, men i dag ser jeg at det kan ha vært feil. I dag selges jo til og med vanlige hytter med utleieklausul fordi det høyner prisen, sier Jørn Moum.

- VIL BLI TØFFERE

Kommuneplanlegger Jørn Haug avviser at de har latt seg bruke. Han viser til at de næringsregulerte områdene fortsatt har noen ledige plasser.

— Vi har gått inn i dette med åpne øyne. Kommunen har fortsatt områder å ta av. Vi vil bli tøffere fremover. Kanskje var det ikke næringsgrunnlag før, mens nå er det flere hytter og større grunn til å kreve at næringsbestemmelsene følges, sier Haug.

Han sier de vil følge opp bruddet på utleiebestemmelsene på Bortelid Arena.