KRISTIANSAND: Den var i velkjent stil:

— Så lenge Demokratene er en politisk drivkraft, skal det ikke være mulig å bygge moské med bønnetårn i Kristiansand. Å ha noen som hyler og skriker at Allah er størst, nei det vil ikke ha, sa Kleppe og åpnet for krasse spørsmål fra de 50 fremmøtte elevene.

Laber temperatur

I går begynte partipresentasjonene på Kristiansand Katedralskole Gimle. Frem mot skolevalget tredje og fjerde september, skal alle partiene, som ønsker det, presentere seg for førstegangsvelgerne. Vanligvis trekker Kleppe flere ganger så mange som i går, men skoleåret er ikke kommet skikkelig i gang. Dessuten var muligens temperaturen ute for høy til at det ble skikkelig høy politisk temperatur inne.

Men litt engasjement var det å spore:

— Hvis du avskaffer morsmålsundervisning, vil mange oppfatte det som ren rasisme. Jeg har flyktet fra mitt land. Og jeg vil fortsette å lære mitt eget morsmål. Jeg mener Norge skal være et flerkulturelt samfunn, svarte Vedran Mujic (18) provosert da Kleppe sa at morsmål kan man lære over kjøkkenbordet, ikke på skolen.

— De forenkler og har for lite kunnskap, for eksempel om islam, mener Mujic, som i år endelig kan stemme.

— Jeg skal bli aktiv i Høyre og stemme på dem, sier han bestemt.

Urettferdighet

Før Kleppe prøvde å forføre 18-åringene, hadde SVs tredjekandidat Thor Erling Engemyr mikrofonen. Forrige gang de to traff hverandre var under en debatt på Øvrebø videregående skole i 2003. Engemyr tente på alle plugger da Kleppe kalte innvandrere for gnagere.

Men da Kleppe overtok scenen etter Engemyr i går, vekslet de knapt et ord. Sistnevnte tok imidlertid opp større spørsmål enn erkerivalen.

— Urettferdigheten jeg ser gjør at jeg vil kjempe for en bedre verden, sa Engemyr, og snakket om utviklingshjelp og miljø.

— Klimaproblemene er vår største utfordring. Vi må gjøre noe, og vi må gjøre det nå, sa SV-kandidaten, som har stor oppslutning blant elevene.

— Vi pleier ligge på rundt 30 prosent på skolevalg, sier Engemyr.

De to partiene møtes igjen på skolens partidebatt tredje september.