NAIROBI: Konflikten oppsto da Kanal 24 og Strømmestiftelsen tirsdag besøkte en tomt i slummen av Nairobi hvor det skal bygges fotballbane ved hjelp av innsamlede midler fra Norge.

— Politiet kom kjørende demonstrativt med to svære lastebiler inn på fotballbanen, og møtte oss med tåregass. En hissig politimann nektet oss å bygge videre, sier Mairi Macdonald til fvn.no.

Papirene i orden

Politiet hevdet at tomten tilhørte dem, og truet med å bruke tåregass dersom ikke medarbeiderne i radiokanalen og representantene fra stiftelsen fjernet seg frivillig.

Kanal 24 og Strømmestiftelsen samarbeider med den lokale organisasjonen MYSA for å bygge fotballbanen, og skal ha papirer fra flere kommunale instanser i Nairobi på at tomten tilhører en skole i nærheten. Etter planen skal de bygge et gjerde rundt banen for å forhindre at andre tar den i bruk.

— Det lokale politiet holder til like ved siden av fotballbanen. Vi er her for å forhindre såkalt «landgrabbing», og så er det faktisk politiet som bedriver «landgrabbing». Ingen har følt seg direkte truet, men jeg blir sint for at vi blir utsatt for dette. Jeg ser hvor vanskelig det er for befolkningen å komme noen vei, sier Macdonald, som til daglig jobber i Bark Media på Kjøita i Kristiansand.

Mekling

Onsdag møttes representanter for fotballprosjektet, politiet og kommunen til mekling, uten at dette foreløpig har ført til noe endring i konflikten.

— Da vi forhandlet med politiet, kom plutselig folk fra energiverket og skulle plassere en transformator midt på banen. Dette er heldigvis blitt avverget, sier Kristiansand-jenta.

Mens forhandlingene pågår har imidlertid skolebarna tatt i bruk fotballbanen. Macdonald tror og håper på en snarlig løsning.

— Vi håper å få bygd banen ferdig. Vi har fått på plass mål, og ungene spiller fotball hele dagen. MYSA kjenner systemet godt, og vi tar nå et steg av gangen, sier hun.