KRISTIANSAND/OSLO: Barn og tenåringer kan fritt lese alle ytringer som fremsettes i gjestebøker på nettsamfunnet Blink , som eies og drives av Dagbladet.

— Blink er først og fremst et hyggelig nettsted der venner kan snakke sammen, sier communitymedarbeider Nanna Baldersheim i Dagbladet til fvn.no.

Oppsynet med hva som til enhver tid skrives i forumene og gjestebøkene, er det medlemmene selv som tar seg av.

— Vi har 50 frivillige moderatorer som luker ut uønskede kommentarer og bilder, sier Baldersheim.

Moderering skjer imidlertid først i etterkant av at innleggene er publisert, og ofte først etter at noen har klaget.

Fra 6 år og oppover

13.000 ungdommer fra Vest-Agder har egen profil, og 2250 barn mellom 6 og 12 år fra Vest-Agder har også registrert profil på Blink, som i mange henseende er Norges største nettsamfunn. 8,01 prosent av Norges befolkning er representert, opplyser Dagbladet.

Fvn.no har de siste dagene skrevet om de to voldsdømte guttene på 17 og 18 år som skrøt av dommene de har fått for blind vold.

I gjestebøkene til de to ble det både av dem selv og andre fremsatt trusler om grov vold, og det fantes en rekke eksempler på rasistiske ytringer, som enkelt kan leses av barn helt ned i 6-10 årsalderen.

Trusler om vold En av guttene skryter også av å ha fått profilen sin midlertidig stengt av Blinkmoderatorene:

"... den ble låst pga jeg sendte drapstrusler til noen niggere...hehe ", skriver han i gjesteboka til en kamerat den 28. oktober i fjor.

" skal stikke ned den stygge albaneren, " skriver han 2. november.

"Jeg kommer til å knekke det stygge trynet ditt og rive beina fra deg, " skriver en 18-åring fra Kristiansand i en av de voldsdømtes gjestebok.

" Greit at du er nazi, men kødder du med noen kosovoalbanere en gang til, knekker jeg beina dine som kyllinglår ," skriver en 20 år gammel mann fra Kristiansand til den voldsdømte 18-åringen. Innlegget har fått ligge ute siden 27. oktober.

Ingen av disse ytringene var sensurert bort i går, onsdag.

— Volds- og drapstrusler er veldig lite hyggelig, sier communitymedarbeider Baldersheim når fvn.no forteller henne om uttalelsene som har fått stå på trykk.

Enkel registrering - Hvem kan lese gjestebøkene?

— Du må registrere deg med navn og telefonnummer, deretter skjer det en verifisering av telefonnummeret for å sikre at det faktisk er deg som oppretter profilen, forklarer Baldersheim.

Mobilnummeret er også det viktigste verktøyet man har for å sperre uønskede brukere ute fra nettstedet.

Navn og nummer er ikke synlig på Blinkprofilen, man velger seg derimot et "nick" eller et kallenavn, og det er valgfritt om man ønsker bilde av seg selv eller ikke.

— Men er det mulig å registrere seg med falsk navn?

— Ja, hvis du heter Hans Hansen, er det mulig å registrere seg som Ole Olsen.