SIRDAL: Det var sist formannskapet hadde møte, 26. april, at de fem medlemmene for første gang ble servert Max Havalaar-kaffi, skriver Sirdølen. Kaffien ble servert i forbindelse med at saken om Sirdal kommune skal bli en Fairtrade-kommune eller ikke, ble behandlet på møtet.

Frps Ivar Hognestad likte hverken forslaget eller den nye kaffien.

— Sirdal kommune står for en politikk der vi mener av vi mennesker skal ha rett til å bestemme over vårt eget liv, foreta våre egne valg, herunder våre egne innkjøp. Uten å bli påtvunget en vare mot vår egen vilje. Sirdal kommune vil bidra til å utvikle gode holdninger og bruk av produkter merket Max Havelaar, basert på frivillighet, foreslo han på møtet, ifølge Sirdølen.

Og fortsatte:

— Vi er ikke imot kaffien, men vi er imot å innføre merket med tvang.

Men Ivar Hognestads forslag om at alle selv bør få velge hvilken kaffi de skal få servert, ble nedstemt. De fire andre formannskapsmedlemmene var nemlig for det nye Fairtrade-forslaget.

Rådmann Kjell Arvid Berland kom til denne konklusjonen i Fairtrade-saken:

"Kaffe, merket Max Havelaar finnes bl.a. i begge nærbutikkene på Tonstad og kommunen bør kjøpe inn produkter med dette merket der det er relevant. Videre må det skaffes nødvendig materiale for å gi informasjon utad. Enhet for oppvekst og levekår har ansvaret for den videre oppfølgning. "