BYKLE: Bykle kommune vil bruke dykkere eller miniubåt i den 11 meter dype og tre meter brede jettegryta. Levningene det skal søkes etter er en fransk turist som druknet i Otra den 11. august 1967. Mannen var 35 år da han forsvant i elva. Kameraten (26) han badet sammen med ovenfor Bykle bru ble funnet i Bykil, flere hundre meter nedenfor ulykkesstedet.

Kanal

— Det går en kanal fra bunnen av jettegryta, under elvebunnen. Der går det mye vann som kan suge folk med seg om man havner i jettegryta. Ingen vet hvor lang den kanalen er, eller hvor den ender, sier Bykle-ordfører Kay Jeiskelid.

Han regner med at det vil gå med nær 100 kubikkmeter stein til å fylle opp jettegryta til om lag en meter under vannoverflaten.

Trolig vil sokningen skje etter fellesferien når vannstanden er på det laveste. Det er også muligheter for å lede bort mye av elvevannet fra Sarv, gjennom fjelltunnelen til Bossvatn. Men likevel vil det være mye vann der jettegryta ligger på grunn av bekkesig fra de bratte liene nedenfor Sarvsfossen.

Trangt

Det var lensmann Knut H. Nomeland som mente at man burde sokne etter franskmannen.

— Hadde det ikke vært fordi han forsvant ovenfor Bykle bru og jettegryta ligger rett nedenfor, hadde vi ikke gjort det. Men siden det kan være en liten mulighet for at han havnet i den, bør vi undersøke jettegryta før det er for sent, sier Nomeland.

Dykkere vil få tøffe arbeidsforhold i det trange, dype hullet. I bunnen er det en åpning til det man tror er en kanal videre under elvebunnen. Hvor bred denne åpningen er, er man usikker på, kanskje en halv meter.

— Det er svært mørkt der nede, sier Nomeland.

Mange ulykker

Det har vært mange drukningsulykker i Otra nær Bykle bru opp gjennom årene.

Verst var det på 1960- og 70-tallet. Mange turister beveget seg langt ut på svabergene for å fotografere spektakulære fossestryk.

— For langt av og til, dessverre, sier Kay Jeiskelid. - Ikke bad i jettegrytene i det hele tatt. De er farlige og uberegnelige, sier lensmann Knut H. Nomeland.