KRISTIANSAND: Polakkene, en 30-åring og en 24-åring, er begge dømt til fem måneders fengsel i Kristiansand tingrett. I tillegg må de betale erstatning til Europeiske reiseforsikring og Gjensidige på til sammen 30.000 kroner, samt saksomkostninger på 1500 kroner.

Mennene ble sammen med fire andre polakker pågrepet i januar, mistenkt for grove tyverier fra passasjerer på jernbanestasjonen i Kristiansand. Flere av mennene ble pågrepet på et hotell i Kvadraturen, hvor de oppbevarte tyvegodset. Politiet fant flere mobiltelefoner, lommebøker med kredittkort og kontanter, samt vesker, som mennene hadde stjålet fra passasjerene.

Nekter straffskyld

Ifølge dommen fra Kristiansand tingrett var arbeidsmetoden til de seks mennene å bevege seg gjennom vognene i toget, og hoppe av like før avgang. Lommetyveriene fant sted både ved ombordstigning og inne på toget.

30-åringen og 24-åringen har vært varetektsfengslet siden de ble pågrepet, mens de fire andre ble sluppet fri på grunn av fulle fengsler. Retten legger til grunn at de seks polakkene kjente hverandre fra før, og at fem av dem kom til Kristiansand med toget to dager før de ble pågrepet.

Begge de to dømte har nektet å forklare seg for politiet. I retten nektet de straffskyld og forklarte at de var i Norge for å jobbe svart. De hevdet at de kom til Kristiansand fordi de hadde hørt rykter om en jobb, men dette har ikke retten festet lit til.

Utvist fra Danmark

Ut fra bevisførsel fremgår det at mennene har reist rundt i flere steder i Norge. Blant annet var de i Lillehammer og Vikersundbakken under større sportsarrangementer. Ifølge politiet var det både under disse arrangementene, og under et besøk mennene hadde i Kristiansand tidligere i januar, påfallende mange lommetyverier.

Både 30-åringen og 24-åringen har begått lignende kriminalitet tidligere. De er dømt to ganger i 2005, en gang for heleri og en gang for tyverier ved jernbanestasjonen i Kristiansand. I begge tilfeller fikk mennene 40 dager i fengsel, og ble utvist fra landet i tre år. Ifølge politiets forklaringer i retten er begge godt kjent av politiet i Polen for kriminell virksomhet.

I skjerpende retning har tingretten lagt vekt på at lommetyveriene i Kristiansand hadde et organisert og profesjonelt preg.

Dommen er i tråd med aktors forslag.