KRISTIANSAND: Samtidig jobbet folk på spreng for å rette opp skadene på «Master Cat». Skadene besto blant annet i en sprekk på en plate under katamaranen.

På land var stemningen laber blant passasjerene.

— Dette er helt forferdelig. Båten har vært ute av drift i over et døgn, men det er ikke mer enn en time siden vi fikk vite noe. Da var selvsagt vi på vei hit. De kunne godt ha sagt ifra før, sier Hallgeir Rodvelt fra Stavanger.

Sønnen skriker og kona er inne hos Master Ferries for å få pengene tilbake.

Der sto folk i kø i går formiddag.

— Vi taper flere hundre tusener på dette, kunne Svein Olaf Olsen, direktør for Master Ferries, slå fast.

Plate skiftet

Ifølge Svein Olaf Olsen har problemene startet i en sylinder i maskinen. Resultatet skal blant annet ha vært sterk varmeutvikling og problemene har spredt seg. Ved utgangen der eksosen slippes ut har dermed en plate revnet. Denne er plassert under katamaranen. Flere tipsere har ringt Fædrelandsvennen og sagt at de så et hull i skroget som var så stort at et menneske kunne komme gjennom. Det avviser både Olsen og Det Norske Veritas, som har undersøkt båten. Det skal ikke ha vært noen fare for at båten skulle ta inn vann. Bak platen var det nemlig et tomt skott.

— Det er ingen stor sikkerhetsrisiko i den forstand, men den måtte selvsagt repareres. Mannskapet på båten har gjort som de skulle, og båten ble satt til reparasjon med en gang. Det var aldri noen fare for båten, sier informasjonsdirektør Tore Høifødt.

— Skulle det ha kommet inn noe vann, ville det ikke kommet lenger enn til det tomme rommet bak plata, legger han til.

I går kveld kunne Olsen i Master Ferries fortelle at reparasjonen stort sett var fullført, og at dagens avganger trolig går som planlagt.

Store tap

Når «Master Cat» kommer i trafikk igjen i dag, er 10 avganger blitt avlyst. Mellom 3000 - 4000 passasjerer har enten fått pengene tilbake eller blitt booket om til en senere avgang. Svein Olaf Olsen ville i går ikke si noe nøyaktig tall for hvor mye de har tapt, men anslår altså tapet til «flere hundre tusen».

— For rederiet er selvsagt ikke dette noe hyggelig. Men dette skjer med alle rederier. Slik er det å være i denne bransjen, sier Olsen.

Da Fædrelandsvennen snakket med han i går formiddag, var det fremdeles kaos hos Master Ferries. Folk som ringte fikk beskjed om at de var nummer 160 i køen.

— Du må huske på at det er flere tusen som nå har fått et skudd for baugen. Og her er det ikke hoder nok til å håndtere alle disse menneskene, sier Svein Olaf Olsen.