Foto: Christian Nørstebø

KRISTIANSAND: — En god del barn går bare og slenger hjemme en god del av sommeren, sier Cecilie Frivold.

Hun står på andreplass på Høyres bystyreliste til høstens kommunevalg, og akter å fremme forslag i bystyret om sommerskole for alle barn fra første til tiende klasse i Kristiansand.

De som vil gå på skolen om sommeren skal få undervisning to uker etter at de er ferdige med den ordinære skolen og to uker før de begynner på skolen.

  • Jeg tror det er mange som har lyst til å lære noe om sommeren i stedet for å gå og ikke ha noe å foreta seg, fremholder Frivold.

LysTbetont.

Sommerskole er allerede innført i Oslo, og Frivold ønsker seg mye av det samme i Kristiansand. Elevene tar kurs i matte, norsk, engelsk og friluftsliv. Høyrekvinnen ser for seg at det i hvert fag blir gitt to forskjellige kurs: Et for dem som trenger repetisjon, og et for dem som trenger nye utfordringer.

— De som syntes matematikk er vanskelig trenger kanskje et kurs der de kan få repetert faget, og der de kan spørre så mye de vil. Mens de som vil ha nye utfordringer kan få det, sier Cecilie Frivold.

Ifølge henne er det gode erfaringer fra sommerskolen i Oslo. Mange av dem som gikk der i fjor kom tilbake i år.

  • Og det skal jo være lysbetont læring, legger hun til.

— Elevene kan for eksempel lære mye om energi ved et besøk på Elkem Solar.

Under millionen.

Ifølge utdanningsetaten i Oslo kommune er de den eneste kommunen i landet som tilbyr sommerskole. Nå kan Kristiansand bli neste.

Cecilie Frivold regner med at det vil koste under en million kroner å innføre sommerskolen i Kristiansand. Det gjenstår bare å få med de andre partiene, som er ganske lunkne.

— Min første reaksjon er at ungene skal få ha den ferien, så får vi heller sette inn støtet resten av året. Jeg ser jo at det er suksess i Oslo, men det kan jo godt skyldes at foreldrene har behov for å sende barna et sted, sier Jørgen Kristiansen (KrF).

Begeistringen er ikke så mye større hos Arbeiderpartiet:

  • Prinsipielt mener jeg at barna skal ha ferie. Men dette er jo en frivillig ordning, så hvis noen har veldig lyst til å gå på skolen, så må de jo få lov til det, sier Trond Blattmann (Ap).

Han mener dessuten at Arbeiderpartiets heldagsskole er bedre enn Høyres sommerskole.

  • Det vi kan legge inn ekstra i skoledagen uten at vi må utvide skoleåret, er bra.

Hæ?

  • Skal vi gå på skole på sommeren? Det er nok ikke noe for meg, sier Rikke Flo (15) som til vanlig går på Grim skole.

Hun synes ikke sommerferien er for lang, og det er dessuten nok å finne på.

— Jeg hadde kanskje gjort det hvis det var noe gøy som skjedde, sier Inger Lill Haavik (14) fra Oddemarka skole.

— Hvis det var fag som gym der og det ikke var lekser, så kanskje, mener Marcus Krogstad som går på samme skole.

— For eksempel slik som det er på leirskole. Da hadde det gått an. Jeg hadde kanskje gått der om det var som på Haraldvigen, sier Inger Lill Haavik.

De tre er samlet på McDonald's. Ute regner det godt. Men det er likevel ikke nok til at skole frister noe særlig i ferien.

— Men noen har kanskje behov for å repetere eller ha litt ekstra tid i enkelte fag?

— Ja, det er for eksempel noen som lurer på en del ting i grammatikk. For dem hadde det nok vært greit, sier Marcus Krogstad.