KRISTIANSAND: I dag ble beslagsstatistikken til tollvesenet for første halvår av 2007 offentliggjort. Sammenlignet med tilsvarende statistikk i fjor kan man ut av tallene lese en klar trend på at Ola og Kari Nordmann er mer villige til å prøve å spare noen kroner ved å handle billig i utlandet enn i før.

— Vi har ikke hatt noe nevneverdig høyere frekvens på antall kontroller i år, ikke har vi blitt noe strengere heller. Så denne økningen av antall beslag i disse kontrollene kommer mest sannsynlig av andre grunner, sier direktør i Tollregion Sør-Norge, Thorleif Andreassen, til fvn.no.

389 prosent

Så langt i år har tollvesenet beslaglagt 419 liter brennevin mot 305 liter i fjor. Dette gir en økning på ca 37 prosent. Sigaretter, øl og kjøtt har økt med henholdsvis 47, 52 og 389 prosent.

— Det er jo en betydelig økning i beslag av kjøtt, men dersom man ser på hvor mye det er i kilo, er det ikke de store mengdene det dreier seg om. I fjor hadde vi beslaglagt 66 kilo på dette tidspunktet. I år er vi oppe i 323 kilo, forteller han.

— Har du merket en trend i økt småsmugling av nevnte varer?

— Tallene forteller sin tale. Det jeg kan si er at vi merker at folk smugler mer sigaretter. Dette kan komme av at det er voldsomt mye billigere for sigaretter på kontinentet. Ellers merker vi en nedgang i smugling av store mengder brennevin. Dette tror jeg kommer av metanolskandalen for noen år tilbake, forklarer Andreassen.

— Hva med smugling av dop?

— Her har vi ikke merket noen spesiell trend. Forskjellene på statistikken kommer av at når vi først tar noen storsmuglere, gjør dette store utslag i statistikken fordi dette ikke skjer så ofte, sier han.

Her er en liste med noen av de alvorlige overtredelsene i Tollregion Sør-Norge i 2007:

13. februar: 1.663 gram amfetamin ble forsøkt smuglet med bil som ankom med ferge til Langesund. Smugleren var på vei fra Polen til arbeid i Norge. Stoffet var gjemt i reservehjul. Smuglingen ble avdekket etter søk med hund.

29. april: Beslag av 18,2 kg amfetamin i Kristiansand gjemt i bil som ankom med fergen fra Hirtshals. Stoffet som skulle videre til Bergen, var gjemt i dørene på bilen. Funnet ble gjort ved hjelp av observasjon og deretter søk med hund.

29. april: 1.264 dopingtabletter ble funnet gjemt i motorrom i bil i Langesund. Bilen ankom Norge med fergen, og var på vei fra Polen til Arendal.

29. april: 10.000 anabole steroider ble funnet gjemt blant matvarer i overnevnte bil, som ankom Langesund.

11. mai: Diverse kapitalvarer ble forsøkt innsmuglet gjemt i flyttegods i en container, som ankom Larvik havn fra USA. Blant annet ble en Porsche og en motorsykkel forsøkt innført ulovlig.

18. mai: 1,8 kg toppskudd av cannabisplanter forsøkt smuglet med Ryan Air til Torp flyplass. Skuddene var gjemt i en isoporkasse blant grønnsaker. Smuglerne ankom fra Amsterdam og skulle videre til Oslo

9. juni: 23.000 sigaretter ble forsøkt smuglet med fartøy som ankom Esso på Slagentangen fra Rotterdam. Undersøkelse av provianteringslister avdekket smuglingen.

16. juni: Lystbåt på 27 fot med om lag 400 hk ble forsøkt tatt inn ulovlig i Kristiansand.