Foto: Kristin Ellefsen

KRISTIANSAND: — Dette skal ikke skje. Vi har stoppet sprengningsarbeidet inntil dette er ordnet opp i, sier presseansvarlig Kyrre Lian i hovedentreprenøren CJV E 18 til fvn.no.

Det var fredag klokken 13.40 at det ble sprengt en dynamittladning på E18, som forårsaket småstein i å hagle ned over kunder, ansatte og biler på Biltema og Lidl. Sprengningen ble foretatt uten matte. Sprengningsekspert Tor Hustveit fra Birkeland sa til Fædrelansvennen like etter at dette ikke er uvanlig i dette området.

Likefullt fløy småsteinene over 300 meter i luften fra E18 over både Biltema og matbutikken Lidl.

Kan bli stoppet i en uke

Lian kan ikke si noe om hvor lenge sprengningsarbeidet på E18 ved Sørlandsparken nå blir stoppet.

— Vi regner med at det er ordnet opp i løpet av uken, men det er myndighetene, DSB og Arbeidstilsynet som avgjør når sprengingsarbeidet er i gang igjen.

Lian påpeker at det er viktig å få brakt på det rene hva som har skjedd for å unngå slike hendelser i fremtiden.

— Som sagt så skal slike ting ikke skje, men når det har skjedd, så må man gå nøye igjennom rutinene, for å hindre at noe sånt skjer igjen.

Han har ingen planer om at noe lignende skal skje på nytt, og forsikrer om at det skal være like trygt å ferdes på E18 som før.

Koster flere tusen i kroner i timen - Hvor mye koster et slikt sprengningsopphold?

— Vi har ikke gjort noen beregninger på det, men det er klart at hvert døgn teller. Dess lenger tid det går, dess mindre får vi utnyttet maskineriet, så det kan fort bli noen tusen i timen.

Det blir det fort penger av.

Haster å få rutinene på plass - Nå må vi må bare få rutinene på plass, men økonomisk og fremdriftsmessig, så haster det helt klart, sier Lian.

— Sprengningen blir kun stoppet i områder hvor det er fare for begbyggelse. I øyeblikket er det på E18 ved Sørlandssenteret.

Det er foreløpig vanskelig å anslå hva en ukes sprengningsstopp vil ha å si for fremdriften.

— Om det blir en uke, så blir vi ikke en uke forsinket. Vi jobber på stedet, men vi kan ikke sprenge. Men blir det lang tid, så blir det selvfølgelig problematisk, medgir Lian.