KRISTIANSAND: — Vi plukker søppel på havets bunn hvert år før sesongen starter. Da har vi dykkere nede. Men dessverre er søppel baksiden av Quartfestivalmedaljen, sier driftssjef i Kristiansand Havn, Thomas Gransedt.

Denne uken lå ølboksene og søpla tett under vann ved Fiskebrygga, og der får det sannsynligvis ligge til neste år.

— Det er lett å ta bilder med den rette vinkelen som viser mye søppel. Men vi er veldig opptatt av prospektkortsiden av Fiskebrygga, og er det ekstreme ting på havbunnen, må vi sette i verk ekstraordinære tiltak, sier Gransedt.

— Det er noe dritt, kort og godt, sier Reidar Fredriksen, daglig leder ved fiskeeksperten Reinhartsen.

Plukker søppel daglig

Han opplever at det er mye søppel på det som er et av Kristiansands mest populære turistområder. Selv om folk fra havnevesenet plukker søppel hver morgen, er også Reinhartsens egne folk ute og plukker daglig.

  • Mange ganger setter folk fra seg søppel fra sin egen husholdning ved søppeldunkene på Fiskebrygga. Når det renner over, kommer måkene og kråkene og det blir rot. Den vanlige mannen i gata burde tenke seg om hvor han setter fra seg søppel. Vårt ønske er at det var en større container for turistsøppel, det ville løst en del av problemet. Men en container på Fiskebrygga er ikke akkurat forskjønning av byen, ifølge Gransedt.

— Søppeldunkene i Gravane er litt små, og det er av hensyn til helhetsinntrykket av stedet. En miljøstasjon der passer ikke til utseendet. Men Gravane er ikke ment som gjestehavn, og det er ikke meningen at man skal kunne kaste søpla si fra seg der etter en holmetur, sier Gransedt.

- Rydd opp!

Både han og Fredriksen er enige om at folk må skjerpe seg.

— Både byens egne innbyggere og turister roter. Jeg vil oppmuntre folk til å bruke søppelstativene og hjelpe oss til å holde det fint, sier Gransedt.

— Det bør jo være rent. Etter en så stor festival som Quartfestivalen, burde de rydde og kikke etter alle steder, mener turistsjef i Kristiansand, Åse Irene Fjermedal.

Hun mener videre at det burde vært større søppelbeholdere på slike områder.

— Eventuelt må man ha hyppigere tømming. Hvis folk får anledning til å være renslige, så er de det, mener Fjermedal.

Hun har selv ikke fått klager på rot og søppel på Fiskebrygga.