GRIMSTAD: — Det har vært en kanonsommer for oss. Og en skikkelig agurksommer, forteller gartner Tor Helge Arnevik i Grimstad.

Flere agurkdyrkere opplever at avlingene i år blir langt større enn antatt. Langvarig intens varme har gitt rekordrask høsting og for store mengder agurker og bønner. Noe må pløyes ned.

— Jeg har kontrakt på dyrking av 65 tonn agurker. Mer får jeg ikke levert. I åkeren er det ytterligere 15 tonn, som nå vil bli pløyd ned, sier Arnevik.

Hjem fra ferie

Gro Industrier i Grimstad var ikke godt nok forberedt på årets agurkhøst. Flere ansatte måtte kalles hjem fra ferie for å hjelpe til. Og det er blitt en del overtid på arbeidsgjengen.

— Agurkene ble plantet til normaltid i begynnelsen av juni, men ble ferdige én uke før normal tid. Med varmen ble alt ferdig samtidig, forteller produksjonsleder Hans Arne Voreland i Gro Industrier.

Normalt ville fabrikken tatt imot agurker i to til tre uker til, men i løpet av få dager er det slutt for i år. Det passer bra. Torsdag kom nemlig det første lasset med aspargesbønner. Også det rekordtidlig.

— Årets bønnefrø gikk i jorden tre uker etter normalen og er ferdige to uker tidligere enn forventet. Årsaken er varmen, forteller Hans Arne Voreland.

Fabrikken klarer å videreforedle 50 tonn bønner og 40-45 tonn agurker på ett døgn. Da jobbes det to skift. Hver dag pakkes det 80.000 glass agurker, som selges til matvarekjedene.

Gro Industrier tar imot 650 tonn brekkbønner og asparges. Alt dyrkes nå i Vestfold. To vogntog med maskinhøstede bønner ankommer Grimstad daglig. Her foredles bønnene, før de sendes østover igjen og brukes i salater og grønnsaksblandinger.

Agurkproduksjonen foregår i sin helhet på Sørlandet og er arbeidskrevende. Ti bønder rundt Grimstad leverer 500 tonn agurker. Alt må håndplukkes, i to størrelser.

— Syv polakker plukker ett tonn hver på en åtte timers dag.

Det nytter ikke å bruke nordmenn. De tåler ikke lenger fysisk arbeid. Før brukte jeg 50-60 norske ungdommer i jordbæråkeren. Nå holder det med 12 polakker, sier Arnevik, som gir polakkene 110 kroner timen.

Lite lønnsomt

Når polakkene jobber på akkord i agurkåkeren tjener de en tusenlapp om dagen.

En av agurkplukkerne sier til Fædrelandsvennen at han måtte ha jobbet en hel uke hjemme i Polen for å tjene like mye.

Men selv med arbeidsomme polakker er ikke agurkdyrking som det en gang var.

— Vi får fire kroner og nitti øre kiloet for de små agurkene. Det er 80 øre under prisen i 1989. Utgiftene øker. Det er ikke sikkert jeg dyrker agurker om to år, sier Arnevik, som avslutter agurkhøstingen i dag.