ARENDAL: — Varanene kommer til å bli opptil tre og en halv meter, og er verdens lengste øgler, opplyser daglig leder Magnus Jakobsen i Arendal Sommerfuglpark til fvn.no.

Parken har to varaner, en hann og en hunn, av typen Varanus salvadorii, som også kalles krokodillevaraner eller treøgler. De kommer opprinnelig fra Papua Ny-Guinea, hvor de lever i trær. Halen deres utgjør to tredjedeler av kroppen, og kan blant annet brukes til å gripe etter greiner. Varanene spiser hovedsakelig pungdyr og fugl.

Arendal Sommerfuglpark har fått varanene fra en importør i Florida.

— Vi er én av tre dyreparker i hele Europa som har denne arten, og det synes vi er gøy, sier Jakobsen.

- Spennende dyr

Krokodillevaranene er foreløpig atskilt. Parken vil gi dem tid til å bli vant med omgivelsene før de skal bli kjent med hverandre.

— Til høsten vil vi putte dem sammen i et stort bur, sier Jakobsen.

Han regner med varanene vil trekke folk til parken.

— Det er spennende dyr, og de er fine å se på. De er sorte med gullflekker, sier han.

De har fått plass i parkens reptilavdeling, sammen med blant annet grønne iguaner og andre øgler.

Den største av varanene er nå 2,20 meter lang, mens den andre er 1,80. De er imidlertid ikke fullt utvokst.

Verdens lengste 3, 4 meter

Den lengste registrerte krokodillevaranen ble målt til 3,4 meter, men manglet opp mot 15 centimeter hale. Den tilhørte Gladys Porter zoo i Brownsville, Texas. Det er imidlertid rapportert at varanen kan bli inntil fire meter lang, men dette er ikke verifisert.

Publikum kan for første gang se varanene lørdag 7. juni. Da åpner Arendal Sommerfuglpark på Hove leirsenter på Tromøy, 11 kilometer utenfor Arendal sentrum.

I tillegg til å se varaner og andre reptiler, kan de besøkende vandre blant hundrevis av frittflyvede, fargerike sommerfugler.

— Sommerfuglende er inne i et stort drivhus som ligner på en tropisk regnskog. Som ekstra blikkfang er det også plassert ut terrarier med ulike frosker og små øgler der inne, sier Jakobsen.

SOMMERFUGLER: De besøkende i parken kan oppleve hundrevis av frittflyvende sommerfugler. FOTO: Bryan Waterloo.