KRISTIANSAND: I går møttes de to igjen. 22-åringen fra Vennesla og sambygdingen på 18 år som uprovosert og helt umotivert gikk til angrep på Nevestad nyttårsaften.

— Jeg gikk på andre siden av veien, da jeg plutselig så tiltalte ved siden av og kjente at han stakk noe inn i øyet, forteller Jan Øyvind til Fædrelandsvennen etter at han hadde vært inne i retten og forklart seg i går. Thor Carsten Pedersen fra kontoret for voldsofre fulgte gutten fra Vennesla til retten.

— Kontoret har vært til god hjelp og støtte i tiden etter voldsepisoden, forteller 22-åringen.

— Han var på feil sted til feil tid, sier Pedersen lakonisk.

Jan Øyvind Nevestad var på vei opp til en kamerat i Vennesla nyttårsaften da han ble stukket i øyet. Kort tid etter lå han i ambulansen på vei til sykehuset i Kristiansand. I går fortalte han tingretten om noen dramatiske døgn.

Les også: Kan miste synet

Til sykehus i helikopter

  • Da jeg kom til sykehuset var det to leger som så til meg. Jeg ble sendt videre nesten med en gang til sykehuset i Arendal. I Lillesand ble sykebilen møtt av ambulansehelikopteret. I Arendal ble jeg operert, men sendt videre med ambulanse til Ullevål sykehus i Oslo etter ett døgn. Der var jeg noen dager før jeg ble sendt tilbake til Kristiansand og inn til Ullevål igjen for ny operasjon, fortalte gutten i retten.

I tre måneder var han sykemeldt før han kunne begynne å arbeide igjen. I dag har han mistet 80 prosent av synet på venstre øye. Legene antyder at han kan bli bedre. Kanskje se med 30 til 50 prosent effekt.

— Men jeg får et varig synstap, fortalte Nevestad i retten. Han fortalte at han blir fort trøtt, at han ikke kan fokusere med øyet eller lese.

— Det går fint med bilkjøringen, sier han med et smil.

Det er ikke bare den fysiske skaden som plager venndølen. Han forteller at han er blitt en del mer redd.

— Jeg er ikke tilbake i normalen, fortalte han dommerne i tingretten.

Beklaget

I går beklaget 18-åringen fra Vennesla skadene han påførte Jan Øyvind Nevestad. Han erkjente også to andre voldsepisoder nyttårsaften på en privatfest i det huset som Nevestad skulle passere på vei til kompisen. Inne i huset gikk 18-åringen løs på to festdeltakere med en knust flaske. Den ene havnet på sykehus og ble sydd i hodet og i hånda. To personer ble også påført knivstikk, men politiet har ikke klart å finne ut hvem som brukte kniv på festen, det var 15-20 personer samlet da det hele utartet seg med bråk og slåssing.

Selv hevder tiltalte at han ble provosert og slått, og at han fikk så hardt medfart at han en periode var bevisstløs etter at han ble slått slik at han falt over juletreet i stua.

Les også: 18-åring i varetekt for nyttårsvold - igjen

Påstand om ett års fengsel

Aktor, politiadvokat Johan Martin Kile, la ned påstand om at 18-åringen fra Vennesla skal dømmes til ett års fengsel. Påtalemyndigheten vil at tiltalte skal sone åtte av de 12 månedene. Straffepåstanden inkluderer en tidligere dom på 90 dager betinget som han har fått tidligere. I tillegg påsto aktor at tiltalte skal betale 40.000 kroner i oppreisningserstatning til Jan Øyvind Nevestad.

Forsvareren, advokat Svein Kjetil Stallemo, ba om at retten anså tiltalte på mildeste måte.