AGDER: Brannstatistikken fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at 2008 var et brannår på det jevne. Avvikene i de forskjellige kommunene var små, og det ble totalt rapportert om 140 branner på Sørlandet.

— Det har vært en nedgang i antall boligbranner, men vi ligger på det jevne. I Marnardal og Åseral hadde vi ingen boligbranner og det er jo veldig bra, sier brannsjef Jon Inge Aasen i Brannvesenet Sør, til fvn.no.

Aasen har ansvaret for brannberedskapen i ni av kommunene vest i Vest-Agder og registrerer en marginal økning i antall utrykninger. Han karakteriserer året som normalt.

Slukket sykehjemsbranner

Blant situasjonene som Aasen tenker tilbake på, er det to branner som ble raskt ble slukket.

— Vi har hatt to små branntilløp på sykehjem. Disse ble slukket av betjeningen og jeg vil gjerne gi dem honnør for deres innsats, sier han om hendelsene i henholdsvis Lyngdal og Lindesnes.

Like godt gikk det ikke da brannvesenet fikk melding om hyttebrann i Kvinesdal 1. mai i fjor.

— Vi hadde en veldig stygg brann i en hytte i Kvinesdal hvor en person døde og to ble skadet.

En 19-åring omkom på Haukeland universitetssykehus i Bergen flere dager etter brannen. De to andre i hytta, en 17-åring og en 19-åring, fikk lettere skader i brannen.

En 19-åring brant da denne hytten tok fyr. Foto: Torbjørn Witzøe.

Flere boligbranner

Etter flere år med unormalt få boligbrannet i Kristiansand, så økte antallet branner til et normalnivå i fjor. Andre steder i landsdelen har det kun vært små endringer.

I årene 2002 — 2007 var det færre boligbranner enn normalt i Kristiansand kommune. I 2007 ble det registrert 14 boligbranner, mens det i 2008 ble registrert 25 boligbranner. Til tross for økningen så mener brannsjefen ikke at det er dramatisk.

— Vi er nå på et nivå med årene 1999 til 2004. De neste fem årene var nivået lavere. Det er likevel ikke dramatiske avvik i forhold til andre år, sier brannsjef i Kristiansandsregionen brann og redning, Per Stølan, til fvn.no.

— Siden Kristiansand er en såpass liten by, så er det nok tilfeldig at tallene varierer litt, mener brannsjefen.

Ved årsskiftet ble Kristiansand brannvesen en del av det felles interkommunale brannvesenet for seks kommuner. Snart lanseres en ny nettside som skal fokusere på forebyggende virksomhet.

Brannsjefen har klare formeninger om enkelte ting som kan være med å medvirke til at en brann starter.

– Vi har en gruppe sekkeposter som øker faren for brann. Rusproblematikk gjør at risikoen øker, sier Stølan og trekker fram en brann i et leilighetskompleks i Setesdalsveien, hvor det ble utløst en lang rekke automatiske brannalarmer i løpet av 2008. Da brannvesenet kom fram til alarmen i sene nattetimer, viste det seg at det var snakk om en høyst reell brannutrykning.

Eldre med demens som bor hjemme for lenge og tilfeldigheter kombinert med litt uforsiktighet er også noe som kan starte branner.

Flere erstatningssaker

Forsikringstall fra Gjensidige viser at antallet skader for Agder økte kraftig i 2008. Også erstatningssummene går til himmels. I 2007 fikk selskapet 169 forsikringsskader på bordet som følge av brann. I 2008 økte det til 244 branner. Også erstatningssummene økte kraftig.

I 2007 betalte selskapet ut brannforsikring på 16.724.029 kroner til forsikringskunder på Sørlandet. I fjor økte det til 55.662.312 kroner.

Branntoppen:

Vest-Agder:

Kristiansand hadde 25 boligbranner og 39 branner totalt.

Deretter følger Farsund med seks boligbranner og ni branner totalt. Lyngdal har tredje flest branner med tre boligbranner og sju branner totalt.

Totalt ble det rapportert om 41 boligbranner til DSB og 79 branner totalt.

Aust-Agder:

Arendal topper brannstatistikken i Aust-Agder med 14 boligbranner og 20 branner totalt. Grimstad hadde nest flest branner med ni boligbranner og totalt 11 branner. Risør hadde tredje flest branner med to boligbranner og sju branner totalt.