LINDESNES: — En pasient av meg i 50-årene har etter å ha vært hos en alternativ behandler, sluttet med tre foreskrevne medikamenter. Minst to av disse medikamentene kan være livsviktige for denne pasienten, sier en opprørt Grytten til Lindesnes avis.

I en håndskrevet rapport skriver behandleren at hun har spesielle medfødte evner, og at hun kan teste om en person har medisin som ikke virker. Ifølge Grytten bruker behandleren ord som «virker ikke», «negativt» og «sabla negativt» for å beskrive effekten av ulike medisiner.

Pasienten som oppsøkte alternativ behandling har ifølge Grytten en forhistorie med hjernedrypp. Mannen i 50-årene ble derfor satt på blodfortynnende medisiner og medikamenter mot for høyt kolesterol. Begge viktige medisiner for å forhindre nytt drypp og eventuelle hjertesykdommer.

Grytten opplyser at han har sendt en bekymringsmelding til fylkeslege Kristian Hagestad, men hadde ikke noe særlig håp om at det ville ha noe for seg.

I tilsvaret til Grytten oppfordrer Hagestad ham til å henvende seg til Forbrukerrådet for vurdering av markedsføringen av behandlingen, siden alternativ behandling ikke faller inn under helsepersonelloven. Hagestad understreker at alternative behandlere som hovedregel ikke skal behandle alvorlige sykdommer, men hva som er alvorlig er ikke definert i loven.

Dermed er det lite Grytten kan gjøre utover å advare andre.

— Å ta så store faglige beslutninger er noe til og med jeg som lege gjør med andektighet. Disse ufaglærte behandlerne er derimot verdensmestere i alt, sier han.