BYKLE: Kampen om å rekruttere sommervikarer til helsevesenet er i full gang. Helsepersonell lokkes med mer lønn og bedre arbeidsforhold for å jobbe i sommer.

— Vi plasserer sykepleiere og hjelpepleiere direkte på topplønn. De får også 1000 kroner ekstra i uka for minimum seks ukers sammenhengende arbeid. De som trenger det får gratis bolig, sier tjenesteleder Vidar Johnsen i Bykle til NRK Sørlandet.

Bykle graver dypt i kommunekassa for å lokke sommervikarer, og får støtte fra Sykepleierforbundet på tross av at vikarene lønnes bedre enn de fast ansatte.

— Jeg tror det vil statuere et eksempel når Bykle sier de ønsker å bruke lønn for å rekruttere sommervikarer, sier leder i Sykepleierforbundet i Vest-Agder, Anne Britt Jansen.

Forbundet håper at økte sommerlønninger vil bidra til at lønnsnivået økes året gjennom. For mange kommuner er mangelen på helsepersonell ikke noe de bare opplever når ferieavviklingen skal gjennomføres.

Selv for Bykle, som er Sørlandets rikeste kommune, blir ekstratilbudet til sommervikarene dyrt. Men det er ingen vei utenom.

— Vi trenger sommervikarer for at vi skal kunne komme gjennom ferieavviklingen, sier tjenesteleder Vidar Johnsen til NRK Sørlandet.