KRISTIANSAND: — Dette er en galskap, sier Fjermeros.

Han kommenterer da lørdagens oppslag i Fædrelandsvennen om at det aller meste av rådhuskvartalet skal rives til fordel for nytt kommunalt administrasjonssenter på 13.000 kvadratmeter til en halv milliard kroner.

Les: Alle byggene rives - unntatt fasaden

Roe ned

  • Denne byen trenger kommunale myndigheter som går i spissen for å vise pietet og respekt for de enorme kulturhistoriske verdiene vi har i Kvadraturen. Tiden er veldig inne for å roe ned og tenke seg godt om - før vi ødelegger for mye. Så kommer sannelig kommunen selv med et av de mest vanvittige forslagene til byutvikling. Nei og nei, sier Fjermeros.

Han sier samtidig at han ikke ønsker å ha et dogmatisk forhold til bevaring av alt på Torvet.

  • Alle byggene har ikke like stor verneverdi, og de kommunalt ansatte trenger bedre kontorforhold. Man kan bygge om, særlig mellom brannstasjonen og rådhuset. Men når man vil rive store deler av brannstasjonen, da har ting gått helt av sporet, sier Fjermeros.

Flotteste byrommet

  • Torvet er det flotteste og viktigste byrommet i Kristiansand. Derfor bør kommunen finne tomter til kontor andre plasser. Rådhuskvartalet bør omreguleres til formål som kan skape aktivitet og folkeliv på Torvet, sier han.

Fjermeros er også opptatt av hva som skjer med behovet for parkeringsplasser.

— Ved å bygge flere kontorer på Torvet, tvinger nærmest p-hus under Torvet seg fram. Det ene henger sammen med det andre, og derfor bør hele ideen om å bygge om rådhuskvartalet til kontorer, skrinlegges, sier han.

Fjermeros startet folkeaksjon mot bro på Vesterveien og folkeaksjon mot å hogge blodbøk i Børsparken. Begge kampene vant han. Nå er Fjermeros kanskje klar igjen:

  • Folkeaksjon får vi se etter hvert. Men jeg er sikker på at folk begynner å få nok. Private og offentlige utbyggere overgår hverandre i nye prosjekter i denne byen. Folk henger ikke med lenger. Jeg tror veldig mange føler en blanding av avmakt og sinne i forhold til byutviklingen, sier Fjermeros.

Kleppe raser

Vidar Kleppe i Demokratene pleier å være uenig med Rødt i det meste. Men å bruke en halv milliard på nytt administrasjonsbygg vil han ikke.

  • Dette må stoppes. Både fordi vi ikke har råd, og fordi vi må bevare Torvet, sier han.

Kleppe synes det er meget kritikkverdig at kommunalutvalget har forskuttert 7,1 millioner kroner til å planlegge nybygg i Rådhuskvartalet.

Kommunalutvalget bevilget de 3,5 første millionene i fjor, men bevilget ytterligere i februar.

— Bystyret har ikke hatt denne saken. Det skal liksom lures fram i det skjulte. Vi skal kjempe mot dette prosjektet. Vi bør heller bruke pengene på lovpålagte oppgaver, behovene er store innenfor den sultefôrede eldreomsorgen, sier Kleppe.