KRISTIANSAND: Cargo-fergen "Tor Neringa", som er bygget i 1975 i Florø, har siden september 2007 gått i skyttel mellom Ghent i Belgia og Gøteborg.

Skipet, som opereres av den svenske Brax-gruppen, anløper også flere havner langs norskekysten, blant annet Kristiansand og Brevik utenfor Porsgrunn.

Her har lokalbefolkningen gått til aksjon for å bli kvitt skipets anløp.

Massiv forurensning

Den 25. august sendte beboerne på Heistadtangen en klage til Porsgrunn kommune og Grenland havn over "massiv forurensning" og dieselutslipp fra "Tor Neringa", skriver Porsgrunns Dagblad.

"Til tross for antydninger om at ansvarlig rederi skulle varsles for å kunne iverksette mulige utbedringer, evt. utskiftning av skip, har forholdene ikke blitt bedre. "Tor Neringa" frekventerer for tiden Breviksterminalen hyppigere enn før", skriver Sameiet Heistadtangen i sin klage.

Akutt neseblødning

"Eksosrøyken driver som regel innover (...) og legger seg som et lokk over ytre del av Eidangerfjorden, Heistad etc., når forholdene ligger til rette for det," heter det videre i klagen Porsgrunn kommune har fått på bordet.

Sameiet forteller også til pd.no at ved et tilfelle skal et barn ha fått akutt neseblødning i forbindelse med at dieseleksosen la seg over og rundt boligområdene.

— Det alltid vil være noe røyk og bråk i forbindelse med at skip anløper, sier Havnekaptein Asbjørn Høie i Grenland Havn til pd.no.

– Det må folk tåle, sier han.

GODT MED PLASS: "Tor Neringa" har plass til 3300 løpemeter med trailere, containere og annet fraktbart. Men hun har begynt å søle litt på sine gamle dager. FOTO: AMUND HESTSVEEN