KRISTIANSAND: — Det kunne gått mye bedre hvis personene hadde rømt ut nærmeste rømningsvei. Enkelte har vært uheldig i valg av rømningsvei, og dermed blitt utsatt for mer klorgass enn nødvendig. Men der er ikke lett å tenke klart når man står midt i det, opplyser sjefingeniør og kjemiker hos Arbeidstilsynet i Vest-Agder, John Jacobsen.

Kommunikasjonssvikt

Det var onsdag ettermiddag det gikk galt da flere tanker ved nikkelverket skulle rengjøres. Ifølge Arbeidstilsynet skjedde uhellet som følge av en kommunikasjonssvikt. Vedkommende som drev med rengjøring av tankene igangsatte en rengjøringsprosess i en tank som ikke var klargjort.

Dermed kom syre i kontakt med slam i tanken, og klorgass ble utviklet.

— Vi vil be Xstrata foreta nøyere risikoanalyse knyttet til kjemikaliehåndtering. Samtidig ber vi bedriften kartlegge hvilke systemer som finnes for å avdekke gasslekkasjer. I dag varsles lekkasjer med en lysalarm, og vi må finne ut om dette er tilstrekkelig, sier Jacobsen.

Skrevet ut

Totalt åtte personer ble eksponert for klorgass under gårsdagens utslipp. To av disse ble videresendt til Sørlandet sykehus Kristiansand, mens resten ble tatt hånd om av bedriftens eget beredskapsteam. Samtlige er friskmeldt og utskrevet fra sykehuset.

Torsdag var de berørte i debrifingssamtale med bedriftsledelsen.

— Ut fra beskrivelsen vi har fått fra bedriften kunne det gått langt verre som følge av gasskonsentrasjonen som oppsto i lokalet. Men når først skaden var skjedd, håndterte bedriften situasjonen på en meget god måte, sier sjefingeniøren.

Arbeidstilsynet opplyser at det blant de åtte berørte var flere arbeidere fra innleide bedrifter. Disse drev med reparasjon og vedlikehold.

Fredag vil Arbeidstilsynet få en foreløpig rapport fra Xstrata.