GRIMSTAD: Jakten startet da en politipatrulje forsøkte å stoppe mannen ved en kontroll utenfor Grimstad sentrum. Politiet hadde fått inn meldinger om at mannen kjørte merkelig, og like over klokken 12.30 fant de ham. Bilføreren nektet imidlertid å stoppe.

— Han kjørte i mellom 30 og 40 kilometer i timen mot Oddensenteret. Der stoppet han. Men plutselig tok han ut i høy hastighet, og det ble dermed en politijakt med blålys og sirener, sier stasjonssjef ved Grimstad politistasjon, Øystein Krogstad, til fvn.no.

- Hadde meiet meg rett ned

Da bilføreren kjørte inn i de smale handlegatene i byen, valgte politiet å holde seg på avstand, men samtidig varsle folk ved bruk av sirene.

— Vi forfulgte ham rundt omkring i noen minutter, men måtte slå av farten inne i sentrum slik at det ikke skulle oppstå farlige situasjoner. Samtidig kjørte han på en måte som gjorde at vi så på det som svært viktig å få stoppet ham, opplyser operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Bjarne Bakken.

Flere ganger var 43-åringen på vei ut av byen, før han ombestemte seg og kjørte inn i sentrumsgatene igjen. Stasjonssjef Krogstad forsøkte selv å stoppe mannen uten å lykkes.

— Han holdt på å kjøre meg ned. Hadde jeg ikke klart å hoppe bort, hadde han meiet meg rett ned. Mannen skrellet bort bakparten på en BMW like ved der jeg stod, forteller han.

- Kjørte som en tulling

I Storgata var Therese Lockert (15 år) vitne til mannens villmannskjøring.

— Han kjørte som en tulling, og her i Storgata hvor jeg så ham, er det veldig smalt. Så det var ganske ekkelt, sier hun.

Ifølge 15-åringen kjørte føreren forbi henne fire ganger i løpet av kort tid. Hadde det kommet en bil i motsatt retning kunne det fort fått fatale følger, mener hun.

— Det er bare plass til én bil her. Heldigvis gikk det greit, forteller hun.

HASARDIØST: Gjennom denne handlegaten i Grimstad sentrum kjørte 43-åringen i høy hastighet. (Foto: Ernest Boswarva) Politiet hadde i alt fire biler som jaktet på mannen.

— Vi klarte på et tidspunkt å få sperret ham inne ved at en av våre biler kjørte rundt byen og skjærte inn foran ham. Men han rygget da inn i en av de to sivile politibilene som vi brukte i jakten på ham, sier operasjonsleder Bakken.

Brann

To politifolk ble forsøkt kjørt ned like før bildesperadoen traff politibilen. Den sivile politibilen begynte å brenne etter sammenstøtet med mannens bil.

— Det var ikke snakk om noen storbrann. Da brannmannskapet kom frem hadde vi selv klart å slukke brannen, sier Bakken.

Etter sammenstøtet valgte politiet sporenstreks å avbryte jakten. Mannen forsvant igjen, også denne gangen ned Storgata.

— Det er vanskelig å anslå hastigheten hans, men han kjørte farlig fort. Det var en vanskelig situasjon for politiet å gjøre avveininger, sier Krogstad.

— Det var heldig at dette skjedde i sentrumsområdet slik at vi raskt fikk mye mannskap på plass, forteller operasjonslederen.

Utvidet blodprøve

Klokken 12.46 klarte politiet å pågripe den 43 år gamle mannen ved Levermyr skole. En kvinnelig passasjer hadde hoppet ut av bilen på et tidligere tidspunkt, og er ikke kjent for politiet.

— Det vil bli tatt utvidet blodprøve av mannen. Deretter blir han kjørt til arresten og avhørt, sier Krogstad.

43-åringen skal ikke være kjent for politiet i Grimstad, men etter det fvn.no forstår er bilen observert i byen tidligere. Politiet i Grimstad vil i ettertid gå gjennom deres handlemåte i biljakten.

RASKT: Brannen i bilen ble raskt slukket.FOTO: Ernest Boswarva (MMS-foto)