Se og klikk på grafikk: Mulige bivirkninger av vaksinen

KRISTIANSAND: Folkehelseinstituttets oversikt viser at 286 personer har fått bekreftet svineinfluensa i Agder-fylkene. Vest-Agder alene står for 240 av personene.

Mørketallene er imidlertid trolig langt større. Årsaken er at det stort sett er spesielt utsatte pasienter eller pasienter hvor legene mistenker andre sykdommer som blir testet.

Kommuneoverlege i Kristiansand, Vegard Vige, forteller at det for helsemyndighetene ikke har stor verdi å teste alle som kan ha svineinfluensa.

– Når vi begynner å få et visst antall syke vil ikke en prøve si så mye. Det viktigste er å ta prøver der man er usikker på om pasienten også kan ha andre sykdommer, sier Vige til fvn.no.

I stedet for å ta prøver av personer som viser tegn til influensalignende sykdom, så registreres disse nå i en egen statistikk. 201 legekontorer sender hver uke inn oversikt over pasienter som har feber, hoste, sår hals, hodepine, muskelsmerter og nedsatt allmenntilstand.

Det toppet seg for sju uker siden, da 4,5 prosent av befolkningen var registrert med influensasymptomer. Denne uken er 1,9 prosent av befolkningen registrert på oversikten, og landets sørligste fylker er særlig hardt rammet. I region sør, som består av fylkene, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder, er 2,3 prosent av innbyggerne registrert med influensa-symtomer. Dermed er regionen den mest smitteutsatte på landsbasis.