LILLESAND: Ferden fra Haugesund til Oslo viste seg å bli langt mer dramatisk enn forventet for den erfarne sjøkapteinen Arvid Otto Mørch, bedre kjent som Sildakongen.

Like utenfor Lillesand knakk roret på båten, slik at de hjelpeløst drev rundt ved Reierskjær. Etter å ha sendt ut en nødmelding fikk de to bistand fra en lokal kjentmann, samt mannskap fra redningsskøyta Kaptein Egil J. Nygård.

Sildakongen er ikke i tvil om at det kunne gått skikkelig galt uten hjelp.

— Vi holdt jo på å sette livet til. Vi hadde ikke styring i det hele tatt, og holdt på ryke rett på et skjær. Hadde det ikke vært for den fantastiske innsatsen av folkene på redningsskøyta kunne det gått riktig ille, sier han.

Mørch er en erfaren sjøkaptein, og hadde påtatt seg oppdraget med å få den 47 fot lange skuta fra Haugesund til Oslo for eieren.

— Den er kjøpt av en kar fra Oslo, som skal bruke den som en husbåt. Jeg er en profesjonell kaptein, og leier meg ut på det internasjonale markedet. Både jeg om han andre som var om bord er erfarne sjøfolk, men når roret gikk måtte vi ha hjelp. Dette kunne ha skjedd hvem som helst, sier han.

Ifølge Mørch er kutteren et veteranfartøy.

— Veteranbåter og veteranbiler er min store interesse. I Oslo har jeg stående en veteranbil slik at jeg kommer meg tilbake til Haugesund, sier han.

Redningsskøyta slepte båten trygt til havn i Lillesand like før klokken 11.30. Roret er nå fikset, men på grunn av påkjenningene må det litt vedlikehold til før sildakongen kan fortsette turen inn til hovedstaden.

— Vi blir nok liggende her ei stund ja, erkjenner han.

Forhåpentligvis blir turen videre litt mindre dramatisk.