OSLO SENTRUM— Er det noe vi ikke bør ha problemer med å finne penger til, er det veier. Her må ikke handlingsregelen stå i veien, sier Lund.Veteranen i Kristiansand Høyre er lei av å vente på bedre veistandard gjennom årlige budsjetter basert på det som også Høyres ledelse mener er ansvarlig bruk av oljepenger.Lund mener hans eget parti har vært for defensive på dette området. SELVKRITIKK.

  • Vi satt i regjering i fire år, da burde vi slått til. Men det virker som om alle finansministre blir lammet når de havner i departementet. Det må ikke skje neste gang vi havner i regjering, sier bystyrerepresentanten.- Dette er investeringer for fremtidige generasjoner. De kan vi ikke omgå av hensyn til handlingsregelen, sier Lund om regelen som slår fast at Norge ikke skal bruke mer enn fire prosent av avkastningen på oljefondet. Alle partier i Stortinget, bortsett fra Frp, støtter denne. - Men vil ikke inflasjonen og rentene øke hvis vi bruker flere oljemilliarder på vei, Lund?- Det er tull. Der det er vilje, er det muligheter. Hvor var handlingsregelen da vi brukte milliarder på Lillehammer-OL? Ga det inflasjon? Bedre veier er investeringer for fremtidige generasjoner, mener Lund. - DØD OG BEGRAVET.

Under gårsdagens åpningstale til Høyres landsmøte i Oslo tok også partileder Erna Solberg til orde for å bruke mer penger på vei.- La det være klart: Høyre vil ha flere veier, bredere veier og bedre veier, sa partilederen og fikk trampeklapp til svar fra salen.Hun unngikk imidlertid å si hvor pengene til dette skal komme fra. Men bemerket tørt til finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner at «Dette blir dyrt, Jan Tore», da applausen ble så kraftig. Lyngdals ordfører Ingunn Foss er på sin side enig med Lund i at Høyre må være villige til å knuse noen egg for å lage omelett.- Vi er nødt til å vurdere handlingsregelen hvis vi skal få gjort noe som monner med veiene. Dette handler om sikkerhet, miljø og konkurranseevnen til norske bedrifter i et globalt marked, sier Foss.- Bare se på veiene i Vest-Agder. Det flikkes litt her og litt der. Det holder ikke lenger. En kan jo være både død og begravet før vi får bedre veier med dagens tempo.- Dilter dere ikke her etter Frp?- Nei, Høyre har alltid vært et veiparti som har sett på nye muligheter for å få bedre veier, sier Foss. VELKOmMEN ETTER.

Men Frps stortingsrepresentant, Åse Schmidt, ønsker Høyres folk velkommen etter.- Dette høres fantastisk ut. Endelig har de sett lyset og at ei krone til investering ikke er det samme som ei krone til drift, sier Schmidt.Hennes stortingskollega Rolf Terje Klungland fra Ap, er ikke like begeistret.- Vi vil også bruke mer penger på vei. Men det dummeste vi kan gjøre nå er å kaste enda mange flere milliarder etter private entreprenører. I alle fall Høyre burde vite at det ikke nytter å bruke enda flere penger når markedet er sprengt, sier Klungland.Tekst: Vidar Udjusvidar.udjus@fvn.no - 38 11 32 48SAGT AV ERNA SOLBERG:«Hvis man vil koke sosialdemokrater, trenger man ikke lokk på gryten. For hvis ´én forsøker å klatre opp, vil de andre rive ham ned.»«Sist valg vant vi så mange små kommuner at selv jeg begynner å bli skeptisk til kommunesammenslåinger.»«Norske filmer skal ha 40 prosent kvinner i nøkkelrollene. Hva gjør du hvis du vil lage film om gutta på skauen?»«På nye biler må du ha instruksjonsmanual bare for å finne batteriet, dersom du er blant dem som klarer å få opp panseret.»