KRISTIANSAND: — Jeg vet at en del har vegret seg for å jobbe helligdagene i mai, men etter det jeg kjenner til er bemanningen i morgen fylt opp, sier leder i Politiets Fellesforbund (PF) i Agder, Ernst Olav Lunde.

I dag ble det brudd i lønnsforhandlingene mellom staten og Unio Stat, der Politiets Fellesforbund er et av medlemmene. Politiets Fellesforbund krever en lønnsøkning på 80.000 kroner fordelt på to år. Lederen i Unio Stat, Arne Johannessen, betegnet statens tilbud som en provokasjon.

— Det inneholdt ingenting om justeringsforhandlinger, og det var ingen grunn til å fortsette å forhandle, sier han til NTB.

- Skjønner at folk er frustrert

Polititjenestemenn over hele landet har vist sin misnøye med lønnsforhandlingene, og i Stavanger utelukkes det ikke at politiet vil nekte å passe på statsminister Jens Stoltenberg under besøket i byen 1. mai.

I Agder skal situasjonen være langt mer harmonisk enn i Rogaland.

— Det er hvert fall ikke snakk om noen streik på dette tidspunket. Men jeg har stor forståelse for at mange er frustrert på grunn av lønnssituasjonen, sier Lunde.

Stabssjef Svein Vasby i Agder politidistrikt opplyser at bemanningen 1. mai er slik den skal være, og at det ikke har vært problemer med å få frivillige til å jobbe.

Ifølge Lunde har det i år vært færre politifolk som ønsker å jobbe 1. mai enn tidligere, men det avviser Vasby.

— Vi henger opp lister som folk kan skrive seg på, og det har ikke vært færre navn på lista for 1. mai enn det vanligvis har vært, sier han.

Støre-besøk 1. mai

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kommer i morgen til Kristiansand for å holde 1. mai-tale på Torvet, noe som fører med seg et sikkerhetsopplegg utover det vanlige. I slike tilfeller er det også naturlig at lokalt politi bidrar. Ifølge Vasby har ikke statsråd-besøket ført til noen ressursproblemer for Agder-politiet.

— Vi kommenterer ikke sikkerhetsopplegget omkring slike besøk, men jeg kan avvise at det har ført til noen problemer for oss bemanningsmessig, sier Vasby.

Ifølge Lunde er situasjonen for 17. mai noe annerledes.

— Vanligvis setter folk seg opp frivillig for jobbing, men det har de ikke gjort i år. Vaktlistene blir nok fylt opp, men jeg tror ikke det blir flere folk enn høyst nødvendig, sier Lunde.

Vil ikke jobbe 17. mai

Ifølge Lunde har mangelen på frivillige ført til at tjenestemenn blir beordret på jobb 17. mai.

— Hva synes du om det?

— Når man jobber i politiet må en forvente å bli beordret på jobb. Men det er selvfølgelig ønskelig at det skjer i minst mulig grad, sier Lunde.

Vasby bekrefter at det er færre frivillige til 17. mai-jobbing i år enn tidligere, men sier samtidig at det er en generell tendens at færre ønsker å jobbe på fritida.

— Politifolk verner om fritida si i større grad enn før, så situasjonen er sånn sett ikke spesielt uvanlig. I prinsippet blir all overtid beordret, og på min avdeling har vi gjort en intern avtale om at beordringen går på rundgang blant de ansatte, sier Vassby.