KRISTIANSAND/OSLO: Forfatteren Håvard Melnæs var den av Se og Hør-journalistene som gjennom fem-seks år hadde tettest kontakt med kronprinsesse Mette-Marits far. Han omtalte flere ganger Sven O. som en far og pleiet kildeforholdet med ham regelmessig. Melnæs legger ikke skjul på at Høiby i begynnelsen var en viktig kilde for ukebladet.

I boka er det gjengitt en rekke samtaler fra møter og over telefon, som Melnæs hadde med Høiby. Han siteres i «bøtter og spann» gjennom en stor del av boka.

Advokat Hausvik vil ikke kommentere boka ytterligere og har ingen kommentar til om saken vil få rettslige følger.

– Det har jeg ingen kommentar til på det nåværende tidspunktet. Vi konstaterer bare at det er brudd på reglene om kildevern, er alt han vil si til NTB torsdag.

Betalte

I boka kommer det fram at Se og Hør det første året betalte Høiby mellom 300.000 og 400.000 kroner. Det var også Se og Hør som spanderte hans festantrekk da han var gjest i kronprinsparets bryllup i 2001. Melnæs skriver om hvordan han var med på å kidnappe en beruset Sven O. den dagen tronarvingen Ingrid Alexandra ble født. Kronprinsessens far hadde tenkt seg til Rikshospitalet på besøk, men et samarbeid med Mette-Marits brødre og Se og Hør-journalisten fikk forhindret skandalen.

Han skriver også at han etter hvert fikk kvaler når det gjaldt sitt nære forhold til Sven O. Høiby.

– Jeg visste at jeg skrev ting om Sven O. som han burde vært forskånet for. Likevel skrev jeg dem, skriver han i boka.

– Når det gjelder sitatene står jeg inne for at meningsinnholdet i dem er i overensstemmelse med det jeg husker. I praksis har det ikke vært mulig å gjengi alt ordrett, heter det i etterordet.

Boka forteller også om at Melnæs ble sendt til London for å kjøpe avlyttingsutstyr som skulle brukes på Mette-Marit og hennes venner. Han forteller om Se og Hørs praksis for utbetaling av «hemmelige» honorarer og mange andre innsidehistorier.

– Dette er en historie verken kjendisene eller bladene som lever av dem vil at du skal vite noe om, står det på omslaget. «En helt vanlig dag på jobben» er neppe vanlig for så mange arbeidstakere her i landet.

Ingen kommentar

Informasjonssjef ved Slottet Astrid Versto ønsker ikke å kommentere boka til Melnæs.

– Nei, Slottet har ingen kommentar til boken, sier Versto til VG.

Sjefredaktør Odd Johan Nelvik i Se og Hør sier til TV 2 at han har skumlest boka, og at Melnæs har laget en røverroman der han er skurken.

– Det kan jeg leve med, sier Se og Hør-sjefen.

Han mener boka bærer preg av at det er lenge siden Melnæs jobbet i bladet. Nelvik innrømmer at det kan være riktig at spionutstyret ble innkjøpt for mange år siden, men at det aldri har vært i bruk

– Det finnes ikke lenger på huset, så vi vet ikke engang hvor det er blitt av. Det er jo slik, selv i pressens etiske regler, at det er anledning til å bruke slikt utstyr i helt spesielle saker av samfunnsmessig betydning, sier Nelvik.