LILLESAND: — Det er svært alvorlig å si nei til ønsket, all den tid vi skal ha en åpen og raus folkekirke som skal være åpen for alle, sier Solveig Botnen Eide. Hun er en av de over 50 personene som nå har engasjert seg i striden mellom kirken og homofile Lars Emil Larsen. Personene er en blanding av trofaste kirkegjengere og mer perifere, og samtlige har skrevet under på et leserinnlegg i Lillesandsposten.

— Bispemøtet sier blant annet at presten skal ta imot alle slags mennesker og be for dem. Da bør det også være et tolkningsrom for å imøtekomme folk, sier Botnen Eide som til daglig underviser i etikk ved UiA. Hun mener det må være en sterk opplevelse å bli avvist av en kirke som Nielsen selv er en del av.

Ikke overrasket

Nielsen

Lars Emil Nielsen er både døpt og konfirmert i Lillesand kirke. Selv er han aktiv kirkegjenger, og sier han trenger kirken når han snart skal inngå ekteskap. At han trenger den forpliktelsen et ekteskap er i Guds hus.

Da han og hans kjæreste bestemte seg for å gifte seg i sommer var det derfor naturlig for dem å søke om lov til å gifte seg i Lillesand kirke. En forespørsel om vigsel til kirkekontoret i Nedenes ble sendt. Men i et brev fra Den norske kirke ved Prosten i Vest-Nedenes ble det blankt avslag.

— Vi er to menn som ønsker å gifte oss, så jeg er ikke overrasket over at vi fikk avslag. Det var ikke sånn at jeg ventet at vi skulle få lov, men jeg ønsket å prøve i hvert fall, sier han.

Dermed var håpet hans at de kanskje kunne få en velsignelse av ekteskapet i kirken, slik det er blitt gjort andre steder. Heller ikke det var aktuelt. Nielsen er overrasket over at de fikk avslag på forbønn.

— Dette er jo noe som er blitt gjort andre plasser i Norge, sier han.

Byens borgere som støtter Nielsen, ber nå menighetsrådet få en uttalelsesrett i saken. Dette blir også en sak på kirkerådsmøtet i juni.

Ikke åpen for alt

Biskop i Agder og Telemark Olav Skjevesland sier det ikke er opp til den enkelte kirke å fastsette liturgier, men opp til kirkemøtet. Presten tar selvsagt imot mennesker som kommer, men dersom det utføres en liturgisk handling, da ser det ut som at kirken har fått en ny liturgisk ordning, sier biskopen. Han poengterer at dette er en tung teologisk debatt, og per i dag mener Den norske kirke at homofile ektepar ikke skal velsignes.