LYNGDAL: — Totalt har vi fått godkjent 100.000 kvadrat bygningsmasse, men dette skal bygges ut i tre trinn, sier eiendomsutvikler John Våge. Når det gedigne senteret på Rom i Lyngdal står ferdig utbygget, slår det arealmessig knock out på både Ikea og Sørlandssenteret. Ikea er på 34.500 kvadratmeter, men Sørlandssenteret har 38.000 kvadratmeter til disposjon

BEGYNNER TIL VÅREN

Første byggetrinn på 40.000 kvadratmeter skal begynnes på neste vår. Hvis du synes Ikea i Sørlandsparken er stor, så blir faktisk senteret langs E 39 i Lyngdal hakket større. BRG og andre investorer står klar for å gjøre Lyngdal enda mer konkurransedyktig i kampen om kundene.

Her blir det bygninger for mellom en halv- en milliard kroner. Dette er så omfattende investeringer at flere av etablererne selv koster bygningene.

— Vi har stor pågang av interessenter. Her blir det bransjer med behov for plasskrevende arealer, og vi har stor tro på prosjektet, sier John Våge.

Det 84 mål store området på Rom skal bygges ut trinnvis, i takt med etterspørselen. Så snart første byggetrinn er ferdig, skal andre trinn trolig få oppstart i 2012.

På dette arealet kloss ved E 18 skal snart gigantsenteret reises. COOP ER KLAR

Våge er styreleder i Birkeland Bruk AS. Firmaet planla et stort nybygg på dette området, og i den forbindelse tok Våge kontakt med Forbrukersamvirket Sør.

— Vi ønsker å etablere oss i det nye senteret på Rom, men vi har ikke bestemt hvilket konsept vi skal satse på, sier administrerende direktør John Thunes. Velger de Obs! kreves det et areal på 4-5000 til 6000 kvadratmeter. Blir det Coop Extra eller Mega-konseptet, blir det et noe mindre areal. Til sammenligning er Obs! på Sørlandssenteret 7000 kvadratmeter. Nabobygget til det nye storsenteret på Rom, Alleen Senter, er på drøye 8100 kvadratmeter.

HAR TRO PÅ LYNGDAL

  • Vi har tro på Lyngdal. Det ligger sentralt midt mellom Stavanger og Kristiansand, sier Thunes. Forbrukersamvirket Sør vil selv eie bygningsmassen de skal disponere. Også eiendomsutvikler John Våge tror storsenteret utelukkende vil være positivt for Lyngdal som by.

— Her kommer det bransjer som trekker folk fra hele regionen. Dersom de ikke hadde etablert seg i Lyngdal, ville de satset andre steder, og det hadde ikke værft positivt for Lyngdal, mener Våge. Han tror ikke de eksisterende forretningen i Lyngdal har noe å frykte, snarere tvert i mot.

Våge har holdt på i flere år med å få omregulert jordbruksområdet kloss ved E 39. Arkeologiske undersøkelser og godkjent bebyggelsesplan er det eneste som gjenstår før BRG starter opp til våren.

INVESTORENE

Området på Rom eies av Lyngdal Handelspark. Bak Handelsparken står selskapet Romeid AS og Gudmund Håland fra Lyngdal.

I selskapet Romeid har SNJ Holding (eid av John Våge) 26 prosent av aksjene. Det samme har Birkeland Bruk Eiendom. 24 prosent eies av Forbrukersamvirket Sør, mens BRG Eiendom har de siste 24 prosentene.

INGEN FRYKT: Kjetil Børufsen, senterleder på Sørlandssenteret, frykter ikke gigantsenteret i Lyngdal. ARKIVFOTO AMBISIØST

Senterleder Kjetil Børufsen ved Sørlandssenteret mener planene i Lyngdal høres veldig ambisiøse ut.

— Jeg har ikke noe til forhold på dette i Lyngdal, men fokuserer på det vi selv holder på med. Vi frykter ikke det nye senteret i Lyngdal, og vi skal selv bygge ut ca.110.000 kvm., sier Børufsen.

— Vi skal vokse, så får de i Lyngdal stelle med sitt. Jeg tror ikke vi taper noe på dette, er Børufsens knappe kommentar.