VENNESLA: — Det min klient reagerer mest på er at dommen slår fast at han opptrådte grovt uaktsomt ved sin kjøring i forkant av ulykken. Han holder fast på at det dreier seg om et uhell som han ikke kan lastes for, sier 24-åringens forsvarer Christian Arnkværn til fvn.no.

Uaktsomhet forårsaket død

Det var 3. desember i fjor at Pål Olsen omkom av skadene han ble påført da semitraileren traff 30-åringens bil i Kiledalen like før fylkesgrensen nord for Hægeland sentrum. Olsen var på vei til korøvelse på Evje og hadde med seg Vidar Flystveit som passasjer i bilen. Flystveit kom fra ulykken kun med blåmerker.

I dommen fra Kristiansand tingrett slo retten med konstituert tingrettsdommer Monica Haugedal i spissen fast at sjåføren uaktsomt forårsaket Olsens død. Retten mente årsaken til at hengeren kom over i motsatt kjørefelt, skyldes en kombinasjon av vogntogets hastighet inn i svingen og vanskelige kjøreforhold.

— Retten finner at farten åpenbart ikke har vært tilpasset kjøreforholdene på stedet. Tiltalte visste at det kom kjøretøy i mot, men reduserte ikke farten tilstrekkelig, og han bremset i svingen, skrev Haugedal i dommen.

Svakheter

Forsvarer Arnkværn mener retten har basert dommen på tekniske undersøkelser fra Statens vegvesen som han mener har store svakheter. Veivesenet la til grunn av sjåføren holdt en hastighet på mellom 69 og 81 km/t. Målingene ble imidlertid ikke foretatt på ulykkesstedet, men omkring to kilometer nord for Kiledalen. Årsaken var at en brøytebil saltet på åstedet like etter ulykken.

— Jeg mener hendelsesforløpet i denne saken ikke ble tilstrekkelig kartlagt, og reagerer på at retten uten videre legger til grunn at sjåføren holdt for høy hastighet. Dokumentasjonen i denne saken er ikke god nok, mener Arnkværn.

- Bør prøves på nytt

Sjåføren erkjente seg ikke skyldig etter tiltalen da saken ble behandlet i begynnelsen av november i år. 24-åringen forklarte at han reduserte farten før svingen, og hevdet føret ikke var så dårlig som aktor la til grunn i retten.

I tillegg til fengselsstraff ble 24-åringen dømt til å betale 75.000 kroner i oppreisning til både Olsens enke og sønn.