KRISTIANSAND: 28-åringen krever inntil seks millioner kroner i erstatning av kommunen, etter å ha blitt utsatt for omfattende mobbing på barneskolen.

Da mannen ble dømt for Songdalen-drapet i fjor la retten til grunn at 28-åringen var blitt utsatt for "omfattende og alvorlig mobbing — uten at noen voksne grep inn." Mannen ble dømt til 15 års forvaring, og soner for øyeblikket på Ila fengsel.

I tvistesaken mot kommunen representeres 28-åringen av prosessfullmektig Harald Grape. I stevningen Grape har levert til kommunen beskrives grove tilfeller av mobbing og trakassering.

Advokaten mener skoleverket kan stilles til ansvar for ikke å ha stoppet trakasseringen.

Les også: Her opplevde han spark, spytting og psykisk terror

I sitt tilsvar til stevningen erkjenner kommunen at skolen var klar over mobbingen.

— Skolen visste om noe, men ikke i det omfanget som beskrives i stevningen. Det har også foregått mobbing i det skjulte, som man ikke har visst om, sier kommuneadvokat Gro Hamre.

- Iverksatte tiltak

Hamre sier det ble iverksatt tiltak fra skolens side da man ble klar over at gutten ble dårlig behandlet. Siden saken skal for retten ønsker hun ikke å si noe om hvilke tiltak det dreide seg om.

— Det ville vært å forhåndsprosedere saken, sier Hamre.

I retten vil kommunen føre bevis for hva skolen har visst og ikke visst når det gjelder mobbingen, samt hvilke tiltak som ble gjort. Kommunen mener skolen ikke har misligholdt sine plikter i en grad som medfører noe erstatningsansvar.

Prosessfullmektig Grape mener skolens ledelse ikke foretok seg noe som helst, til tross for at det ble meldt fra om mobbingen flere ganger.

— Moren hans har av og til sittet med kikkert for å observere hva som skjedde på skolen. Hun fortalte skolen om trakasseringen, og læreren hans bekrefter at hun tok det videre til skolens rektor. Likevel skjedde det ikke noe, sier Grape.

Bekreftet mobbing

Da Fædrelandsvennen skrev om erstatningssaken i september i fjor bekreftet flere skolekamerater at 28-åringen var et mobbeoffer. En klassevenninne beskrev det som systematisk mobbing.

Mobbingen ble også bekreftet av Sigrunn Søvik (79), som var 28-åringens klasseforstander på Louvisenlund skole. Søvik var mannens lærer hele barneskolen frem til 1993, og hadde også noen timer med ham på ungdomsskolen.

— Han var kontaktsøkende, men det skjedde på feil måte. De andre irriterte seg kraftig over ham, og han ble mobbet. Jeg vil ikke si at det var systematisk, men jeg så jo heller ikke alt som foregikk utenfor klasserommet, sa Søvik.