KRISTIASAND: I tillegg er mannen dømt for trusler og vold mot de familiemedlemmer som har vitnet mot ham.

Da saken var til behandling i tingretten ble mannen dømt til fem års ubetinget fengsel. Mannens anke til lagmannsretten endte altså med en straffeskjerpelse på tre år.

I tillegg er mannen dømt til å betale flere hundre tusen kroner i oppreisning til sine døtre.

Lagmannsretten skriver blant annet i sin dom:

”Det er klart at tiltalte må idømmes en langvarig ubetinget fengselsstraff. Etter at familien kom til Norge i 1998, har han gjennom en periode på seks år fra den ene datteren var 8 år gammel utsatt datteren for mishandling i form av fysisk og etter hvert seksuell vold som har utgjort et fast mønster. I tillegg til selve de fysiske overgrepene kommer de psykiske virkningene av stadig å bli utsatt for skjellsord og nedsettende karakteristikker. Tiltalte pleide å omtale datteren som ”sin norske hore”. Det har fullstendig preget datterens liv i kritiske år av hennes utvikling at hun har levd i et terrorregime som har berøvet henne den trygghet hun hadde krav på i sitt hjem. At overgrepene er begått av en nær omsorgsperson, og er forbundet med skam, øker skadevirkningene av krenkelsen. På toppen av dette kommer den frykt fornærmede føler for represalier.

Tiltalte har hele tiden benektet ethvert overgrep mot datteren. Han nekter endog å ha slått henne noen gang, til tross for at bevisene for fysisk vold er massive. Under ankeforhandlingen har hans innlegg hatt preg av personlige angrep og forsøk på bakvaskelse av henne og de personer i familien eller omgangskretsen som støtter henne. I dette trekker han også inn andre i familien, slik at den fremstår som splittet. Både fornærmedes mor og de fleste av hennes brødre har vendt seg mot henne.

I tillegg kommer da de seksuelle overgrepene mot den yngre datteren, som i seg selv er svært alvorlige lovbrudd”.

Skadevirkninger Retten tilføyer at seksuelle overgrep fra nærstående medfører stor risiko for psykiske og psykososiale skadevirkninger både på kort sikt og senere i livet.

”Begge søstrene er preget av det de har vært utsatt for. Den eldste har søvnproblemer, mareritt og angst. Hun er svært redd for å være alene. Den yngste forklarte at hun har det bedre etter at hun flyttet hjemmefra, men at hun har søvnproblemer, mye vondt i magen og er redd for sin far. Lagmannsretten bemerker at den alminnelige kunnskapen om skadevirkningene av seksuelle overgrep må reflekteres i reaksjonsnivået for slike lovbrudd, uten at det er avgjørende hva som i den konkrete sak er dokumentert av skadevirkninger for de fornærmede.

Allmennpreventive hensyn gjør seg gjeldende med styrke ved reaksjonsfastsettelsen for lovbrudd som grovt krenker samfunnets mest grunnleggende verdier, retten til liv og vern av den personlige sikkerhet og integritet. Ett aspekt ved allmennprevensjonen er at frykten for straff skal virke avskrekkende på potensielle lovbrytere. Det empiriske grunnlaget for denne teorien ved ulike typer lovbrudd er omdiskutert. Vel så viktig er det at domstolenes konkrete rettshåndhevelse tydeliggjør samfunnets verdier på en måte som kan virke normdannende over tid, og som avspeiler verdien av de rettsgoder som er krenket. Betydningen av dette momentet er tydelig demonstrert i denne saken.

Ingen formildende hensyn I formildende retning er det intet å bemerke. Tiltalte har helseproblemer, men soningen av fengselsstraff antas ikke å være så uforholdsmessig byrdefull at det kan til tillegges noen vekt.

Lagmannsretten er blitt stående ved at straffen på fengsel i fem år som påtalemyndigheten i tilslutning til tingrettens dom har nedlagt påstand om, ikke er tilstrekkelig, og at straffen bør skjerpes vesentlig. Lagmannsretten er blitt stående ved at straffen bør fastsettes til fengsel i 8 år”.

Lagmannsretten dømte også den tiltalte til å betale en kvart million kroner i oppreisningserstatning til den eldste datteren og 150.000 kroner til den yngste.