KRISTIANSAND: Da gaupemora ble funnet død på E 16 18. september i år visste ingen at hun hadde små unger. I to uker klarte ungene, som ble født tidligere i år, seg alene ute i skogen før sulten tvang dem til å nærme seg bebyggelsen på Sollihøgda.

— Etter to uker dukket ungene opp i hagen til ei dame ved et hus 40-50 meter fra stedet der mora ble drept. De begynte å spise kattemat og da meldte hun fra, forteller felttekniker Øistein Høgseth i Norsk institutt for naturforskning som fikk jobben med å fange inn ungene.

I tre dager spiste ungene kattemat og ble såpass rolige at huseieren kunne lokke de to avmagrede dyrene til seg.

— Viltnemnda mente at vi skulle avlive dem, men dyreparken i Kristiansand ville ha gaupeungene, sier Høgseth.

— Vi fikk en henvendelse om å ta imot gaupene, og det ønsket vi. Alternativet hadde vært å avlive dem, sier leder for dyreavdelingen i Kristiansand Dyrepark, Rolf-Arne Ølberg, til fvn.no.

Fanget med grevlingfeller

Høgseth og en kollega fra Direktoratet for naturforvaltning dro til Sollihøgda og satte opp grevlingsfeller. Da lokkematen var satt ut, gikk de syltynne ungene rett i fella.

— Det tok bare en time å få fanget dem inn og satt dem i et hundebur i bilen. Da jeg slapp dem inn i hundeburet freste de litt, men de roet seg ned da de fikk litt rått kjøtt å gnage på, sier Høgseth.

Turen gikk deretter rett til Kristiansand, hvor Kristiansand Dyrepark hadde satt opp et karanteneområde for krabatene. Da Høgseth forlot dem i parken var han redd for at de ikke ville ta til seg mat, men forteller at frykten nå er borte.

— Da jeg besøkte dem i parken sist uke hadde de vokst seg større. De er berget og har det garantert bra der de er nå. De ser veldig friske ut og karantenestasjonen er veldig flott med granbar og plass hvor de kan gjemme seg.

Uvanlig beslutning

Hovedregelen i Norge er at ville dyr ikke skal settes i fangenskap. Gaupeungene fra Sollihøgda er dermed et unntak.

— Det ble verifisert at gaupemora hadde to årsunger og det ble sannsynliggjort at ungene ville være i fare for nye påkjørsler. Noen naboer kunne vel også føle at tilstedeværelsen ikke var helt heldig, forteller rådgiver Erik Lund ved avdeling for artsforvaltning i Direktoratet for naturforvaltning (DN), til fvn.no.

Kompetansen dyreparken hadde på gaupehold var medvirkende. Normalen er likevel at ville dyr ikke skal fanges.

— Ville dyr skal egentlig ikke settes i bur, så dette blir et unntak. Vi gjør en vurdering i hver enkelt sak ut fra hva slags dyr det er snakk om, sier Lund.

DN fattet vedtaket om at gaupeungene skulle fanges inn og overføres til Kristiansand. Da parken godtok forespørselen gikk det meste raskt

Gjør klar innhengning

Da gaupeungene kom til Kristiansand i oktober måtte dyrene holdes en periode i karantene. Denne perioden begynner nå å nærme seg slutten, og parken har brukt den siste tiden til å gjøre forholdene i "den store parkverdenen" så god som mulig for dyrene.

Dyrepasser Olav Åsland i Kristiansand Dyrepark bekrefter overfor fvn.no at innhengningen trolig vil bli klar mot slutten av uken. Neste uke kan gaupene bli sluppet ut, men vil neppe bli tilgjengelig for publikum med det aller første.

Fremover skal gaupene skape grunnlaget for en gaupeavl i skandinaviske dyreparker.

– De vil være en viktig del av grunnlaget for et bevaringsprogram for gauper i Skandinavia. Per i dag er stammen i mange dyreparker ikke god nok for et slikt grunnlag. Med et bevaringsprogram i dyreparker ønsker vi å ha samme genetiske variasjon som i naturen.