KRISTIANSAND: Boligprosjektene til de to eiendomsmeklerne vil i realiteten koste boligkjøpere henholdsvis 33.000 kroner og 36.000 kroner mer enn oppgitt, skriver Forbrukerrådet på sine hjemmesider.

Forbrukerrådet har gransket markedsføringen av 70 større boligprosjekt i landet som finansieres med innskudd og fellesgjeld. Målet har vært blant annet å avdekke om eiendomsmeklere oppgir korrekt rentesats på fellesgjeld på borettslagsleiligheter. Verst ut kommer Garanti i Kristiansand, og ABCenter som selger bolig over hele Sørlandet.

Dobbelt så dyrt I prosjektet Søgne Atrium oppgir Garanti en rentesats på kun 2,6 prosent. For en leilighet med 1,25 millioner kroner i fellesgjeld, gir det en månedlig rentekostnad på fellesgjelden på 2708 kroner. Men da Forbrukerrådet ringte en mekler i firmaet, ble det oppgitt en rente på 5,1 prosent. Det gir en månedlig rentekostnad på 5461 kroner, altså dobbelt så høy kostnad som oppgitt i prospektet. På ett år betyr det at en boligkjøper må betale 33.000 kroner mer enn det kommer fram i prospektet.

Tilsvarende feilopplysning om rentesats har Forbrukerrådet funnet i ABCenters boligprosjekt Kirkebakken i Grimstad sentrum. I det nedlastbare prosjektet oppgir mekleren en rente på tre prosent, mens boligkjøperen i realiteten må betale seks prosent. Det gir en renteutgift på 36.000 kroner mer i året enn oppgitt.

Ikke endret

Til tross for at Forbrukerrådet har gjort begge meklerne oppmerksom på feilinformasjonen, hadde ingen av meklerne endret rentesatsen så sent som i februrar. Undersøkelsen ble gjennomført i perioden desember 2007 — januar 2008. Eiendomsmekler, Hilde Røinås i ABCenter Grimstad, innrømmer at rentesatset ikke er endret, og beklager hendelsen.

- Skulle vært endret - Vi er veldig ydmyke i forhold til dette. Avviket mellom rentesatsen i prospektet og markedsrente er altfor stort, og den skulle vært endret for lenge siden, sier Røinås.

Eiendomsmekleren sier grunnen til at renten står feil i prospektet, er at Kirkebakken ble lansert våren 2006. Da var markedsrenten på omkring tre prosent. I prospektet står det også at kapitalutgiftene vil variere med rentenivået.

— Men hvordan kan det ha seg at rentesatsen ikke er endret i prospektet til tross for at det er gått ett og et halvt år?

— Det er ikke gøy, og det burde vært endret skriftelig. Jeg er veldig lei meg for at dette ikke er blitt gjort, sier Røinås.

- Misforståelse

Ole Fritjof Godtfredsen i Garanti Eiendomsmegling hevder på sin side at Forbrukerrådet sak beror på en misforståelse.

— Det kan tyde på at Forbrukerrådet har fått tak i et gammelt prospekt. Prospektet vi har i hylla her på kontoret er oppdatert med riktig rentesats.

Men med få tastetrykk på internett klarte fvn.no å finne prosektet over Søgne Atrium. Her står det fremdeles 2,6 prosent rente på fellesgjeld.

— Det kan godt være at nettsiden ikke er oppdatert, men i prospektet står det dessuten at utgiftene til nedbetaling av fellesgjelden vil stige dersom renta stiger, sier Godtfredsen, som legger til at Søgne Atrium nå er ferdig bygd.

Her kan du lese hele saken på Forbrukerrådets hjemmeside.