ARENDAL: Elleve danske aviser og en svensk valgte onsdag å trykke Muhammed-karikaturen til Kurt Westergaard, som en reaksjon på at tre personer ble arrestert for å planlegge drap på tegneren. Redaktørene i de fleste norske aviser mener ikke drapstrusselen og arrestasjonene i Danmark er god nok grunn til å trykke karikaturen , men Agderpostens redaktør er av en annen oppfatning.

— Vi trykker karikaturen i forbindelse med en kommentar jeg skriver i avisen i morgen. Kommentaren går på de siste dagers hendelser, sier Stein Gauslaa til fvn.no.

Dialog med muslimer

— Frykter du reaksjoner?

— I grunnen ikke. For det første hadde vi en god dialog med muslimer i vårt område sist dette var et tema i 2006. For det andre har jeg i dag vært i en debatt med en representant for Islamsk Råd og en fra International Pen, som begge aksepterer å bruke karikaturen som en illustrasjon på hva saken dreier seg om, sier Gauslaa.

I 2006 trykket Agderposten karikaturen i form av en faksimile fra Magazinet. Gauslaa påpeker at han ikke gjentar trykkingen for verken å provosere eller protestere.

— Det ville for eksempel vært meningsløst å skrive om Manuela Ramin-Osmundsen uten å bruke et bilde av henne, sier Gauslaa, som også er leder av Norsk Redaktørforening.

- Redaktører må avgjøre

Onsdag ettermiddag ble karikaturen også lagt ut på Agderpostens nettsider på et bilde av redaktøren. Gauslaa mener at det ikke er noen forskjell på å publisere karikaturen på nettavisen og i den trykte avisen.

— Vi ser ikke nettavisen som annerledes etisk, sier han.

Han vil ikke legge seg opp i andre redaktørers valg om å ikke trykke karikaturen.

— Dette er en typisk sak som det må være opp til hver enkel redaktør å avgjøre. Det er derfor vi har ansvarlige redaktører, sier Gauslaa.

Fædrelandsvennen trykker ikke

Fædrelandsvennens sjefredaktør, Hans-Christian Vadseth, har ingen planer om å trykke Muhammed-karikaturen i forbindelse med saken i Danmark, selv om han synes det er både modig og bra gjort av Stein Gauslaa.

— Min vurdering er at dette er mer en solidaritetshandling til den danske tegneren som er blitt utsatt for drapstrusler, enn en del av en nyhetsvurdering. Det er viktig å vise til den som trues på grunn av ytringsfriheten, men vi ønsker å vise dette med ord. Derfor skriver vi en leder om saken i avisen i morgen, sier han.

Fædrelandsvennen trykte heller ikke karikaturene i 2006.