Kristiansand: – Vi vil ikke ha slike A og B-skoler, uttrykte flere foreldre på gårsdagens aksjonsmøte for foreldre med barn på Grim ungdomsskole.

– Det er urettferdig. Det påvirker motivasjonen til elevene og øker faren for dropouts. Vi krever at vedtaket trekkes umiddelbart. Skal dette være rettferdig må flere skoler tvinges til å ha sentrumskoler som førstevalg, sier leder Ellen Torgersen i Foreldrenes arbeidsutvalg på Grim ungdomsskole.

I dag streiker elevene. Det er startskuddet for aksjonen hvor foreldre og elever sammen protesterer mot Fylkestingets vedtak om å tvinge elever fra Grim til det de oppfatter som «B-skoler» i Kristiansand sentrum.

– Bare de dårligste

– Det er bare de med de dårligste karakterene som går på Kvadraturen. Ja, og så blir det oss, da. Og på Tangen har de ikke fått søkere, så nå skal vi tvinges der også, raser Anine Nodeland Henriksen (15).

Neste år skulle hun og venninnen Aleksandra Undseth Sjåstad begynt på tradisjonsrike Katta Gimle, men nå har Fylkestinget overrasket dem med vedtaket: Ingen elever som sogner til Grim ungdomsskole får sette annet enn Kvadraturen skolesenter eller Tangen videregående skole på første— eller andreplass neste år, så lenge de skal gå på studiespesialiserende linje, altså allmennfag.

– Det suger. Katta Gimle er bare en buss unna. Lund/UiA-busser går rett utenfor huset vårt, sier Undseth Sjåstad.

For neste år gjelder dette 71 av 157 avgangselever, opplyser foreldreutvalget.

Vedtaket berører ikke elever fra Søgne og Songdalen. De kan fortsatt velge skoler fra hele Kristiansand.

Aksjonsmøte

– Ingen har spurt oss eller informert oss overhodet. En forelder oppdaget dette ved en tilfeldighet, sier Iren Bendvold Krodemansch i Foreldrenes arbeidsutvalg på Grim. Et opphetet foreldremøte på Grim ungdomskole i går kveld satte ned aksjonsgrupper for å bearbeide media, politikere, fagfolk, lage aksjoner, organisere debattmøter, samt sende formell klage på vedtaket.

Deltakerne på møtet var tydelig enige om at vedtaket innebar en innføring av A- og B-skoler i Kristiansand. Argumentet er at de studiespesialiserende gruppene på Tangen og Kvadraturen blir for små, og at det faglige tilbudet derfor blir for dårlig. Men foreldrene uttrykker også tydelig at de frykter miljøet i sentrum.

– De mister muligheten til å skape seg et nettverk utenfor sitt eget miljø, sier forelder Jan Arve Olsen.

– Det er ikke noe galt med Tangen eller Kvadraturen, men ungene våre kommer i et voldsomt mindretall på de yrkesfaglige skolene, sier Bendvold Krodemansch.

Kvadraturen skolesenter øker fra 933 elever i år til 975 neste år.

Tangen videregående skole øker fra 780 til 858. Kristiansand katedralskole Gimle reduserer elevantallet fra 1335 til 1280 elever.

Vågsbygd videregående skole øker fra 608 til 660 elever.