HAMAR: Fylkesmann Sigbjørn Johnsen i Hedmark har ledet gruppen som ble opprettet etter at flere store skogbranner i sommer avdekket åpenbare mangler ved skogbrannberedskapen.

Særlig den store skogbrannen i Mykland i Froland kommune i Aust-Agder i sommer, blottla mangler både ved beredskapen og forståelsen for potensialet i skogbrannfaren og brannutviklingen i en tidlig fase, mener arbeidsgruppen.

«I Froland var det, til tross for en historisk høy skogbrannindeks på over 200, ikke iverksatt forebyggende tiltak verken med hensyn til skogsdrift eller beredskap.» står det i rapporten som ble overrakt til justisminister Knut Storberget (Ap) tirsdag.

26.000 dekar svidd av

Brannvesenet får også kritikk for ikke å ha god nok forståelse for potensialet og faren i en skogbrann. Konkret blir det rettet kritikk mot at brannvesenet ikke gjorde godt nok etterslukningsarbeid, slik at brannen fikk anledning til å blusse opp igjen etter at den var under kontroll den første dagen.

I Mykland lyktes det ikke å slukke brannen før 26.000 dekar skog var svidd av. Froland-brannen var dermed den største skogbrannen siden midten på 1800-tallet. Tolv skogeiere ble rammet.

Det kommer også fram av rapporten at det bør opprettes nasjonale støttegrupper for å forsterke brannledelsen ved framtidige skogbranner i Norge.

Mer samarbeid

Små kommuner med mer begrensede muligheter og evne til å håndtere store hendelser, må i større grad inngå forpliktende avtaler med nabokommuner og sørge for å ha en struktur på plass, fastslår arbeidsgruppen.

Den anbefaler videre at fylkesmennenes tilsyn og oppfølging med kommunenes beredskapsarbeid må styrkes, og at beredskap og overvåking styrkes i perioder med stor skogbrannfare.

DSB bør vurdere et system for opptrapping av beredskapen med skogbrannhelikoptre i perioder med stor skogbrannfare, mener arbeidsgruppen.

Utvalget går også inn for at skogbrannutrustningen til Sivilforsvaret bør gjennomgås, og at «sivilforsvarsmannskapene gis tilfredsstillende beskyttelse for å kunne operere under skogbranninnsats».