KRISTIANSAND: – De (stillingene, red. anm.) skal være klare fra 1. april, og tilsvarer halvparten av behovet frem mot 2020, sa statssekretær i Justis— og politidepartementet, Astrid Aas-Hansen, på en pressekonferanse 29. januar i år.

Stillingene var en del av regjeringens krisepakke, og skulle etter intensjonen frigjøre politifolk fra papirarbeid som andre kunne gjøre for dem. Med andre ord; få flere patruljebiler ut i gatene.

– Det er åpenbart at det ikke er mulig å rekke til 1. april. Hadde vi vært en privat bedrift kunne vi ansatt folk på dagen, men i offentlig sektor er det ikke mulig, sa personalsjef i Agder politidistrikt, Reidar Heivoll, mot slutten av februar. Noen dager senere fikk politidistriktet kriteriene for de sivile stillingene, og dermed begynte også pengene som skal finansiere stillingene å komme.

Plassering ikke klar

Fortsatt er det ikke klart hvor stillingene plasseres, og ikke klart når folk vil være på plass i stillingene.

– Vi har gått i gang med en prosess for å se hvor vi kan frigjøre politifolk, forteller fungerende politimester i Agder politidistrikt, Kjell Hegstad, til fvn.no. Det er klart at de fleste av krisestillingene skal benyttes til å frigjøre politifolk som i dag jobber med oppgaver innen arrestforvaring, transport og fremstilling av fanger.

Når ledergruppen i politidistriktet har vedtatt hvilke funksjoner sivile skal overta og ved hvilke av politidistriktets 27 tjenestesteder, kan utlysningen av stillingene starte. Deretter skal aktuelle kandidater søke, intervjues og jobbe ut oppsigelsestiden på nåværende arbeidssted.

– Om noen kan være på plass før sommeren, kan jeg ikke si. Det er en vanskelig prosess, sier Hegstad.

Dårlig politiøkonomi

Arbeidet med budsjettet for Agder politidistrikt tok lang tid, og i slutten av februar bestemte Politidirektoratet at samtlige politidistrikter i Norge måtte kutte 1,23 prosent av budsjettet. Dermed måtte Agder politidistrikt kutte 5,7 millioner kroner, og resultatet er at hver krone må snus for å komme gjennom hverdagen.

Hovedtillitsvalgt for politiet i Agder, Ernst Olav Lunde, tror at de sivile ansettelsene vil komme på plass i løpet av høsten for å unngå at midlene forsvinner.

– Slik jeg tolker det vil de være på plass i høst. Man tar ikke sjansen på å miste pengene, sier Lunde.

Det lyktes ikke å komme i kontakt med ferierende statssekretær Aas-Hansen mandag.

Statssekretær Astri Aas-Hansen, politimester i Agder politidistrikt, Kirsten Lindeberg, og personalsef i Agder politidistrikt, Reidar Heivoll, under pressekonferansen da de sivile stillingene ble presentert. Foto: Vegard Nekstad