KRISTIANSAND: I oktober i fjor ble Agder Energi tipset om at 50-åringen hadde en eller annen form for tyvkobling i boligen sin på Iveland. Under en kontroll i februar ble mistanken bekfreftet. Da oppdaget en strømmontør at deler av strømmen gikk direkte fra hovedsikringen til forbruk. Det faktiske forbruket ble dermed ikke registrert, ettersom en stor del av strømforbruket ble ledet utenom strømmåleren.

Ved å kontrollere det gjennomsnittlige forbruket kom Agder Energi frem til at det i perioden 1999-2008 var stjålet strøm til en verdi av 89.640,15 kroner.

— Lånte ut boligen

Det ble dermed tatt ut tiltalte mot Iveland-mannen, og i august måtte han møte i Kristiansand tingrett. I retten erklærte han seg ikke skyldig, og pekte ut en annen mann som synderen. Denne personen lånte boligen til 50-åringen et par måneder høsten 1999. Retten fant ingen grunn til å feste lit til denne forklaringen, ettersom strømforbruket sank lenge før boligen ble lånt bort. Retten mente også at 50-åringen burde forstått at noe var galt da strømforbruket begynte å synke betydelig.

Slipper med samfunnsstraff

50-åringen er tidligere dømt 16 ganger i tidsrommet 1977-2009. Tingretten mener det i utgangspunktet skal idømmes ubetinget fengselsstraff i denne typen saker, men lot 50-åringen slippe med 45 timers samfunnsstraff. Årsaken er at mannen ikke er dømt for vinningsforbrytelser siden 1999, og at det vil være uheldig for 50-åringens positive utvikling å måtte sone i fengsel.

Innen to uker må 50-åringen betale 89.640,15 kroner, med forsinkelsesrente, i erstatning til Agder Energi.