På landsplan : 83 rødgrønne og 86 borgerlige.

Vest-Agder : Fremskrittspartiet forblir fylkets største parti, så vidt. Kari Henriksen (Ap), Åse Michaelsen (Frp), Henning Skumsvoll (Frp), Dagrun Eriksen (KrF) og Peter Gitmark (H) rett inn. Utjevningsmandatet til Anne Margrethe Larsen (V).

Aust-Agder : Frp størst også her. Ingebjørg Godskesen (Frp), Freddy de Ruiter (Ap) og Svein Harberg (H) tar de faste plassene. Utjevning til Øystein Haga (V).

På landsplan er det noen nøkkelfaktorer som vil bestemme utfallet. Den viktigste er Arbeiderpartiets størrelse.

Har Ap tatt ut sitt fulle potensial på rundt 33 prosent, eller kan de klatre videre? Hvis de gjør det, opp forbi 34 prosent vil de nyte godt av styringstillegget det norske valgsystemet gir store partier. Da kan de kapre tilstrekkelig med mandater til å beholde et rødgrønt flertall, selv om SV og Sp skulle slå inn på henholdsvis sju— og sekstallet.

Den andre x-faktoren er om Frps tilbakegang har stoppet opp i valgets sluttfase. Siv Jensen har skjerpet retorikken, spesielt i asylspørsmålet. Kan gi et lite, men for valgutfallet avgjørende oppsving.

Den tredje faktoren er forhåndsstemmene. Rundt 700.000 har stemt på forhånd. Det er rekordhøyt. Hvis disse stemmene fordeler seg i tråd med meningsmålingene i perioden, vil det gi en liten fordel til borgerlig side.

I det virkelig tette racet dette vil bli, kan selv de minste ting plutselig bli avgjørende. SV-topp Olav Gunnar Ballo oppfordret i går Ap-velgere om å stemme taktisk på SV. Hvis mange gjør det, vil det trolig være en fordel for de borgerlige, selv om den vil være ytterst marginal.

Som lovet, uten halvgarderinger, hiver jeg meg uti det:

Ap: 33,1

SV: 7,2

Sp: 6,2

Frp: 22,1

Høyre: 17,8

KrF: 6,5

V: 5,1

Rødt: 1,6

Med et slikt utfall tror jeg også Rødt vil forbli uten representasjon på tinget, selv om Erling Folkvord i Oslo vil ha vært nær ved å lykkes.

I Agderfylkene er det to virkelig spenningsmomenter. Hvem tar sistemandatet i vest, og hvem tar utjevning i aust?

Odd Omland (Ap) er inne på mange målinger, på bekostning av Henning Skumsvoll (Frp). Jeg tror likevel Skumsvoll kniper plassen til slutt. Den ene grunnen er at det høye antall forhåndsstemmer vil avspeile styrkeforholdet tidlig i valgkampen. Det andre er at våre egne målinger tilsier et sterkere Frp i Vest-Agder enn nasjonale målinger tyder på.

I Aust-Agder ser det ut til at utjevningsmandatet vil tilfalle enten KrF eller Venstre. Om det til slutt blir Kjell Ingolf Ropstad eller Øystein Haga, avhenger også av forhold utenfor fylket. Uansett ligger det an til et mandat til borgerlig side. Ut fra tendensen i de siste målingene, holder jeg en knapp på Haga.

Også i aust vil det være kamp om å bli største parti, men den er mer symbolsk enn av reell betydning. Tredjemandatet ser uansett ut til å være utenfor rekkevidde for både Ap og Frp.

Dette blir et av de mest spennende valgene i nyere tid. Ofte dukker det i aller siste time opp en trend eller en utvikling ingen hadde klart å forutse. Det kan snu det hele. Og uansett valgutfall går ikke det norske samfunnet på dunken. Det er fordelen med å bo i et av verdens beste og mest stabile demokratier.

Godt valg!