KRISTIANSAND: Mer til skole og eldreomsorg, og nytt banedekke på Stadion, er blant godbitene.

PUR GLEDE: Jørgen Kristiansen (f.v), Grete Kvelland Skaara, Inger Skeie Hansen og ordfører Per Sigurd Sørensen strålte og lo over at KrF og Høyre har funnet sammen igjen. I går kveld la de fram felles budsjettforslag for 2010-2013. FOTO: TORE-ANDRÉ BAARDSEN Foto: Tore-André Baardsen

De to partiene er også enige om å starte prosjektering av parkeringshus under Torvet, om å slå tilbake de foreslåtte kuttene i kulturskolen, natteravnordningen og bibliotektene. Det betyr at 55 kulturskoleplasser og bibliotekene på både Hellemyr og Flekkerøy er reddet.Partiene er også enige om å utsette rådhuskvartal-utbyggingen til 445 millioner kroner fra 2010 til 2011 — for å spare ti millioner kroner.

- Litt rart - Jeg skal ærlig innrømme at det har vært litt rart å sitte vegg i vegg med varaordfører Mette Gundersen fra Ap uten å kunne si et pip om det nye samarbeidet. Men sånn er det av og til i politikken, sier ordfører Per Sigurd Sørensen.

Høyre gikk til valg på stø kurs og forutsigbarhet og dannet storkoalisjon med Ap og KrF etter valget i 2007. I fjor brøt KrF ut, og nå bryter altså Høyre også.

Sørensen avviser at dette har med kritikken mot ham selv for manglende høyrepolitikk å gjøre. Han mener Høyre og KrF er naturlige samarbeidspartnere, og minner om at et bystyret kan leve godt med vekslende flertall.

- Ikke kutt i skolen Det viktigste ifølge Sørensen og KrFs Jørgen Kristiansen er at de to partiene er enige om ikke å kutte i driften av skolene fram mot 2013. Dette gir 16,4 millioner ekstra til skolene og læreroppsigelser unngås. Men nedlegging av skoler truer fortsatt. Både Høyre og KrF vil se på om skolen kan drives billigere strukturelt.

Partiene øker helse- og omsorgsbudsjettet med 27 millioner kroner de neste fire år. 4,5 millioner går til barnevern, resten i hovedsak til hjemmesykepleie og hjemmehjelp.

— Vi mangler seks stemmer for å få flertall i bystyret. Vi har følere ute mot andre borgerlige partier, og er temmelig sikre på at vi skal greie å få flertall, sier Jørgen Kristiansen.

Fyldigere versjon i papiravisen tirsdag.