EVJE OG HORNNES: I mars 2002 ble Evjemoen leir og skytefelt nedlagt. Forsvarsledelsen fikk stortingspolitikerne med seg på at det ikke lenger var bruk for verken den 90 år gamle leiren, eller det moderne skytefeltet.

Fem år etter skytes det «som aldri før» ved Evjemoen skytefelt.

— Hvis forsvaret trenger skytefeltet er det greit. Men da må vi få uttelling for det i form av faste arbeidsplasser i tilknytning til skytefeltet, samt økt lokal verdiskaping, sier ordfører Bjørn A. Ropstad til Fædrelandsvennen. Det samme har han sagt til forsvarsministeren.

Forbauset

— Er du forbauset over at det nå skytes anslagsvis 100.000 skudd årlig ved skytefeltet forsvaret ikke hadde bruk for fem år siden?

— Ja, når vi legger merke til hva de sa. Heimevernet sa også veldig tydelig at de ikke hadde bruk for Evjemoen. Nå er de en av de største brukerne, sier Ropstad.

Kaptein Erik Andreassen ved Forsvarets logistikkorganisasjon på Kjevik, FLO/RSF Rogaland og Agder, er daglig leder for Evjemoen skytefelt. Han sier at mellom 5000 og 10.000 soldater de siste årene benytter seg av fasilitetene på Evjemoen årlig. HV07, rekruttskolen på Madla, befalsskolen på Rygge, Luftforsvarets skolesenter på Kjevik, befalselever fra hele landet og politiet er de viktigste brukerne.

Attraktivt

— Skytefeltet ved Evjemoen er attraktivt. Her kan vi drive med mange aktiviteter innenfor et begrenset område, og det kan være mange brukere i feltet samtidig. Det er topp moderne og godt skjermet fra omgivelsene, sier kapteinen.

— Ble ikke de samme argumentene brukt av dere da dere kjempet for å bevare Evjemoen, Ropstad?

— Det stemmer, sier han.

Kaptein Andreassen sier at det er brukt flere hundre tusen kroner de siste årene på å forbedre skytefeltet, blant annet ved høyere voller bak skytebanene.

— Hvordan skytes det i dag, i forhold til tidligere?

— Den store forskjellen er at før smalt det nå og da. Nå er skytingen konsentrert over kortere perioder, sier skytefeltsjefen.

Urimelig

— Vi ser med bekymring på utviklingen som finner sted med den økte bruken av det sentrumsnære skyte- og øvingsfeltet. Når det i tillegg synes å være mer aktivitet på kvelds- og nattetid og i helgene enn før, så oppleves dette som en urimelig ekstrabelastning på lokalsamfunnet, sier Ropstad.

Nå vil kommunestyrepolitikerne kreve både stillinger fra forsvaret samt mer kjøp av lokale tjenester dersom Evjemoen skyte- og øvingsfelt fortsatt skal brukes som nå i årene fremover. Dette avgjøres av forsvarssjefens Forsvarsstudie og stortingspolitikerne i løpet av høsten. Da avgjør også Forsvaret Kjeviks skjebne.