KRISTIANSAND: Onsdag var Hans-Christian Vadseth (44) , på sin første arbeidsdag som ny sjefredaktør i Fædrelandsvennen.

Vadseth kommer fra stillingen som ansvarlig redaktør og administrerende direktør for Norges største økonominettsted, E24. Før det gikk han gradene, fra nyhetsreporter til nyhetsredaktør og stedfortredende sjefredaktør, i Norges største avis VG.

I dag mellom 12.00-13.00 svarte han på spørsmål fra leserne.

Her er svarene:

Gratulerer med ny jobb!

Bare lurte på én ting: Er det sant, som de sier, at du mener det beste med redaktørjobben er at du nå kan sitte på brygga og knaske en pose full av reker?

Hilsen En god numm(P)er 2

Hei, og takk for spørsmålet.

Det er ille å måtte medgi når man skal flytte til Sørlandet, men jeg er VELDIG allergisk mot alle skalldyr. Så rekespising blir det nok smått med, både på brygga og andre steder. Men jeg er veldig glad i å fiske, og jeg håper at jeg får tid til noen turer ut i båten, selv om det sikkert blir mye annet som krever tid og krefter.

Med vennlig hilsen,

Hans-Christian

_Hei Hans-Christian

Vi er bosatt på Gran Canaria ca. to måneder hver vinter. Kan ikke du sørge for at Tommy og Tigern kommer i Nettavisen til Fea, som vi leser hver dag. Vi savner alle de sprø typene der. For en tid tilbake forespurte vi Finn Holmer-Hoven om det samme, men han svarte benektende. Derfor er vi tilfreds med at du overtar. Kanskje vi da kan lese om de kjære vennene våre igjen.

Lykke til og beste hilsener,

Greta og Frank S. Olsen_

Hei, Greta og Frank,

Takk for lykkeønskninger og hyggelig hilsen. I dag har vi tegneseriene Pondus, Nemi og Rocky på nettet, og i tillegg til disse har vi noen flere i papiravisene. Hvis dere får det enda bedre på Gran Canaria-ferien av at vi også har Tommy og Tiger'n på nettet, skal vi selvsagt vurdere det. Men jeg tipper at det er et pengespørsmål, og fjerner vi en tegneserie fra nettet for å gjøre plass til en annen, tipper jeg at noen andre blir skuffet. Men jeg lover at vi skal se på det, og så skal jeg sende svar til dere når vi har bestemt oss.

Med vennlig hilsen,

Hans-Christian

_Politisk korrekthet?

Får Fædrelandsvennen nå en redaktør som tør stille spørsmål ved de vedtatte sannhetene ang. klimapolitikken slik den presenteres av FNs— klimapanel? Etter min mening har ingen journalist eller redaktør i Norge (unntatt Hegnar?) til nå stilt et eneste kritisk spørsmål, eller hvert behjelpelig med å skape en nyansert debatt basert på informasjon fra uavhengige forskere som har en annen vitenskaplig forklaring på globaloppvarming.

Det samme gjelder vel også for andre vedtatte sannheter. F.eks. i innvandringspolitikken. Snart tør folk ikke lenger si sin mening uten å bli redd for å bli beskyldt for å være det "ene eller det andre".

Vil Fædrelandsvennen nå bli en avis fri for politisk korrekthet ?

Morten Timenes_

Hei, Morten, og takk for gode spørsmål!

Meningene er delte om hva som er fakta om klimaproblematikken, men et overveldende flertall av forskere heller i én og samme retning, samtidig som det finnes seriøse forskere med andre oppfatninger. Fædrelandsvennen kommer til å være opptatt av klimaproblematikken, og vi kommer til å ha som utgangspunkt at vår klode står overfor en global klimakrise, slik flertallet av forskerne mener. Men vi skal sørge for at papirspaltene våre og nettet vårt er åpne for folk som mener annerledes.

Det samme gjelder for innvandringspolitikken. Men i dette temaet, som i et hvert annet, krever vi at de som ytrer seg i våre spalter gjør det med omtanke og med respekt for de som mener noe annet. Hvis du mener at det ovenstående er politisk korrekthet, må jeg derfor skuffe deg. Men jeg håper at du fortsetter å lese oss, og du er veldig velkommen til å fremme dine meninger hos oss.

Med vennlig hilsen,

Hans-Christian

_Nyheter, nyheter

Håpet at Fevennen under ny toppledelse intensiverer nyhetsarbeidet. Hardt, tøft og etterrettelig. Ikke mer "Fint vær i Søgne" og "Dårlig vei på Evje"-oppslag.

Altfor mye har de siste månedene vært preget av "vær hyggelig, ikke provosér". Meninger og kommentarer. Kjør. Ting å bite i, ikke loff men grovbrød. Jekk ned inkjevetta stoff fra landsdelens kristeliøse liv. Et løft er ikke bare mulig, men høyst trolig. Du er jo ei nyhetsbikkje, Vadseth?_

Erling O. Berge

Hei, Erling,

og takk for innspillet. Jo da, jeg er vel ei nyhetsbikkje, som du sier, og det er en betegnelse jeg tar som en kompliment; i hvert fall har jeg mange år bak meg som nyhetsjournalist. Ja, jeg håper Fædrelandsvennen skal styrke sin nyhetsprofil på papir, nett og på fvntv i årene som kommer, samtidig som jeg synes at vi hver dag leverer ganske mange og gode nyheter allerede. Jeg tror det er viktig i nyhetsjakten vår å huske på at ikke alle nyheter er store og grensesprengende. Vi skal også jakte på de mange små nyhetene, slik at vi hver dag presenterer et bredt spekter av lesbare saker fra hele vårt nedslagsfelt. Når det gjelder meninger og kommentarer skal jeg prøve å fortsette tradisjonen fra Finn Holmer-Hoven, slik at Fædrelandsvennen fortsetter å være en tydelig og uredd meningsbærer.

Med vennlig hilsen,

Hans-Christian

_Nettavisa

Synes ikke at fvn.no alltid er så bra. Hva skal du gjøre for at dere skal bli bedre på nett?_

Innsendt av Bjørnar Andersen

Hei, Bjørnar,

Jeg synes fvn.no er en god leverandør av lokale nyheter, er gode på sport og på underholdning. Men vi kan bli flinkere på alt dette. I tillegg tror jeg det er viktig at vi styrker nyhetsdekningen vår av viktige og store nyhetssaker fra inn- og utland. Har du konkrete råd til hvordan vi kan forbedre oss, så er jeg veldig lydhør.

Med vennlig hilsen,

Hans-Christian

_FVN og loven

Legger merke til at personvernet hos FVN omtrent ikke eksisterer, er ikke fra Kristiansand selv og ble sjokkert fra første dag jeg leste FVN. Navn og bilnummer blir aldri sladdet, om ikke navn oppgis så ligger det så mange hint at de som er litt lokalkjent lett identifiserer vedkommende som FVN vil henge ut._

Kjell Gjerde

Hei, Kjell,

Det er veldig beklagelig at du har opplevd eksempler der folk ikke er blitt tilstrekkelig anonymisert. Vi prøver å være obs på dette, men ting kan selvsagt glippe. Det er bra at du minner oss på det, og jeg skal innskjerpe en ekstra årvåkenhet for slike ting.

Med vennlig hilsen,

Hans-Christian

Mandal og lokalnyheter

I fedrelandsvennen er lokale nyheter blitt regelrett elendige etter at formatet gikk over til tabloid. Det rare er at man finner flere nyheter fra småbyene i øst agder enn feks Mandal som regelerett har forduftet fra avisen.

Hvorfor har dette skjedd? (for det har det)

Er dette tema eller ikke tema for deg?

Christian Høyland

Hei, Christian,

Jeg har ikke eksakt kunnskap eller måling av stoffmengder å vise til, men vi har akkurat like mange ansatt i Mandal og ellers i vestfylket som før tabloidomleggingen, og de står på og skriver saker som tidligere. Men vi kan selvsagt bli bedre, og vi kan også forbedre oss i måten vi presenterer nyhetene på, slik at de fremstår som mer lesbare. Vi har et ønske om å dekke hele vårt nedslagsfelt bedre enn vi gjør i dag, både på nett og papir, og dette er noe vi kommer til å arbeide med i året som nettopp er begynt.

Med vennlig hilsen,

Hans-Christian

_Blir du mer politisk nøytral?

Du er inngiftet i famile med Harald Sødal, vil du behandle alle partier likt? Elller vil du på lik linje med Finn Holmer- Hoven henge ut Fremskrittspartiet?_

Egil Torbjørnsen

Hei, Egil,

Jeg kan love deg at min svigerfar i hvert fall ikke vil bli behandlet mildere enn andre politikere, og KrF kommer ikke til å få særbehandling (det tror jeg ikke de følte at de fikk under Finns styre heller). Vi ønsker ikke å henge ut verken personer eller partier, men vi er kritisk til mye av det Fremskrittspartiet står for. Akkurat det vil ikke endre seg ved redaktørskiftet. Men som jeg har sagt tidligere: De som ikke mener det samme som Fædrelandsvennen gjør på lederplass, skal behandles med respekt.

Med vennlig hilsen,

Hans-Christian

_Grimstadområdet

Lykke til i viktig jobb! Har aldri skjønt hvorfor Fævennen har trukket seg tilbake fra Grimstadområdet. Høy aktivitet i kommunen og formentlig stort kundepotensiale. Uaktuelt for meg (og sannysnligvis mange andre) å abbonnere så lenge dere ikke viser noen interesse for å dekke det som skjer her?

Dagfinn Fløystad_

Hei, Dagfinn,

Takk for lykkeønskninger og takk for at du i hvert fall leser oss på nett (og kanskje sporadisk på papir?).

Da jeg jobbet i Fædrelandsvennen forrige gang, for 20 år siden, hadde vi kontorer i Arendal og Grimstad. Mye har endret seg siden den gangen, også i mediesituasjonen. Agderposten og lokalavisen i Grimstad er tøffe konkurrenter å bryne seg mot. Vi vurderer fortløpende mulighetene for å trappe opp virksomheten i ytterkantene av vårt nedslagsfelt, og hvis mange nok spør og tenker som deg, er det kanskje et lesergrunnlag for å gjøre det?

Med vennlig hilsen

Hans-Christian

_Få Fevennen tilbake til Grimstad

I mine yngre dager (for 20 år siden) var jeg Fevennen-bud i Grimstad. Nå har ikke Fevennen lenger egne bud her i byen. Jeg håper inderlig at den nye redaktøren ønsker å "gjenerobre" Grimstad. Håper på litt mer stoff i Fevennen fra Sørlandets 3. største by._

Runar Eriksen

Hei, Runar

Det er bra at noen i Grimstad savner oss. Du er ikke den eneste som har etterlyst Grimstad-stoff, så dette er et ønske som vi må se om vi kan etterkomme. Du kan jo forresten huske på å tipse oss når det skjer noe. Da øker sjansen for å få stoff fra byen på trykk!

Med vennlig hilsen,

Hans-Christian

_Hei Hans-Christian,

Jeg synes du er kjekk!_

Runar Haugeland Olsen

Hei Runar!

Takk skal du ha. Jeg trodde det bare var kona mi som mente det!

Med vennlig hilsen,

Hans-Christian

Din drømmedate

Er du en romantiker, Vadseth? Hvis du hadde vært singel, hva hadde vært din drømmedate?

Sigrid Messelborg

Det måtte vært kona mi, hvis hun var singel :)

Med vennlig hilsen

Hans-Christian

Hei

Vil fvn-sjefen nå få mer stoff fra de indre bygder? som f.eks. SETESDAL?? Mange sier opp avisen forsi det står for lite fra setesdal.

_mvh

Jan_

Hei, Jan

Vi har en journalist i Setesdal som står på for Fædrelandsvennen både sent og tidlig. Men det er et stort og langstrakt distrikt, og han kunne sikkert tenkt seg en kollega på kontoret :)

Husk at vi gjerne vil ha tips om ting som skjer der du bor. Da øker også sjansen for å få Setesdal-stoff på trykk.

Med vennlig hilsen,

Hans-Christian

_Stoff fra dalstroka innafor

Hei! Har vært trofast Fevennen-leser i mange tiår, men bruker kortere og kortere tid på dagens avis. Hovedfokus synest nå å være Kristiansand og Kristiansand, finkultur , Cultiva, Quart mm. Hva med store og små kulturarr. i strøkene innafor? Mangfoldet som skjer der får lite omtale. Har prøvd flere ganger å få dere til å skrive fra arr. i Iveland, men fått svar at kun to journalister dekker hele sørlandet weekender. Er det så dårlig fatt hos dere?

Åse Omestad_

Hei, Åse.

Og takk for kritiske spørsmål. Vi har et ønske om å være nær for våre lesere, både på nett og papir. Men det er slik at våre ressurser ikke alltid strekker til slik at vi kan innfri våre egne ambisjoner. Det er jo også et spørsmål om hvordan vi utnytter de ressursene vi har, og vi kan helt sikkert bli bedre i planleggingen vår, slik at vi klarer å favne bredere. Tar med innspillet ditt videre.

Med vennlig hilsen,

Hans-Christian

_Så enig så enig

Jeg må bare føye meg til dem som ønsker Fødrelandsvennen tilbake til Grimstad. For noen år tilbake hadde Fevennen både eget lokalkontor og mange egne bud i Grimstad, i dag er abbonnementstallene flat drastisk.

Meg og mange med meg synes det er dumt at man som Grimstad-borger kun har Agderposten (samt lokalavisen Adressetidende) å forholde seg til. Jeg håper Vadseth vil vende blikket mot Grimstad, og bli en avis for hele regionen.

Og husk, om et drøyt år er Grimstad tidsmessig nærmere Kristiansand enn hva Mandal er, samt at de to byene samarbeider mye i forbindelse med UiA, så alt er duket for at Grimstad bør bli et godt marked for Fevennen i nær fremtid._

Espen Ottosen

Hei, Espen.

Flott med så mye engasjement for Fævennen i Grimstad! Jeg tar dette til etterretning. Og det er klart at når den nye veien østover (eller kanskje dere i Grimstad sier ”den nye veien vestover”) er klar, så blir både reisetiden og den mentale avstanden enda kortere.

Med vennlig hilsen,

Hans-Christian

_Kvikksølv i produkter

Hvorfor har dere ikke fått med julens store nyhet om Norge som foregangsland med forbud mot kvikksølv brukt i produkter? Jeg har sendt 3 mail om saken til dere og lagt ved pressemeldingen fra Erik Solheim._

Vidar Ertzeid

Hei, Vidar.

Jeg har rett og slett ingen anelse! Har du sendt den til tipsadressen vår, tips@fvn.no ? Uansett er det noe sent nå. Vi skal heller skjerpe oss neste gang det dukker opp en god miljønyhet.

Med vennlig hilsen,

Hans-Christian

_Masse useriøse artikler

Hvorfor er det alltid så mange useriøse aritkler på FvN? Både i avisen og på nettet. "Olga fikk besøk av kråke", "Kåre mistet hunden Leif" "Stor gravemaskin i sentrum skapte kaos for billister", "Kroodden hundeoppdrett fikk besøk av mikkelrev"_

Alf Blindheim

Hei.

Jeg er ikke enig med deg i at slike saker er useriøse. Jeg vil heller si at de er kuriøse. Og en hver avis og et hvert nettsted skal ha sin porsjon av kuriosa. Det er imidlertid viktig at dette balanseres av viktige saker om seriøse temaer.

Med vennlig hilsen,

Hans-Christian

Spørsmål til sjefen sjøl

Finn Holmer-Hoven hadde et noe anstrengt forhold til Mediehøgskolen Gimlekollen i en årrekke, hva synes du om skolen og journalistene som kommer ut derfra?

Mvh,

Vegard Nekstad

Hei, Vegard.

Jeg er ikke sikker på at Finns forhold til Gimlekollen var så anstrengt som mange vil ha det til. Min erfaring med journalister fra Gimlekollen er at de er akkurat like gode som journalister flest, og at sprikene i talent og evner mellom studentene derfra er like store som ellers. Jeg har inntrykk av at skolen gir en solid og skikkelig utdannelse, og jeg regner med at vi kommer til å fortsette det gode samarbeidet som har vært mellom skolen og Fædrelandsvennen.

Med vennlig hilsen,

Hans-Christian

_Sporten

Først til lykke med ny redaktør stilling. Har redaktøren tenkt en ny profil for Sporten i fremtiden? For de som jobber med andre idretten enn fotball ville det være ønskelig. Hva med å lage en en side, to- tre dager i uken, hvor klubbene selv kunne komme med ønskelig stoff.

Fædrelandsvennen har den senere tid prøvd noe annet enn fotball, men ikke på langt nær lykkes.

Når det f.eks. står noe om eks. Håndball- er det stort sett om LUNDE-søstrene og EGE.

Pluss masse kritiske ting om KIF.

Muligens ser jeg dette noe patriotisk, men jeg kunne selvsagt nevnt mange andre klubber som føler seg dårlig behandlet

Som håndballinteressert som sitter på utsiden kan jeg kritisere avisen for dårlig oppfølging._

Per Yngvar Pedersen

Hei, Per Yngvar,

Jeg må bare tilstå, jeg er fotball-freak selv, så du har kanskje henvendt deg til feil person :)

Men spøk til side: Det er klart at vi skal etterstrebe å speile bredden i idretten. Den vanskelige balansegangen er ofte i prioriteringen av eliteidrettens plass opp mot masseidretten. Jeg tar kritikken med meg, og skal ta en prat med sportsavdelingen for å høre hva de mener.

Med vennlig hilsen,

Hans-Christian

Grimstad?

Gratulerer med ny jobb! Når kommer Fevennen tilbake til Grimstad?

Hilsen Øystein Antonsen

Hei, Øystein, og takk for gratulasjonene.

Med så mange som har spurt om det samme, burde jeg sikkert svare: I morgen! Nå har vi i hvert fall fått klare meldinger fra en del av dere leserne om at vår tilstedeværelse bør være adskillig større. Det gir meg litt å tygge på&

Med vennlig hilsen,

Hans-Christian

_La oss håpe

La oss håpe at en ny sjef kan få slutt på den evinnelige sensureringen av innlegg på FVN.no. Nå er det kun FVN som velger å ha en sosialistisk sensur vegg på nett av de norske avisene._

Stein Pettersen

Hei, Stein.

Som de fleste andre nettaviser driver fvn.no etterredigering av nettdebatten. Det betyr at vi fjerner innlegg som er krenkende eller respektløse, som er grisete og sjikanøse eller som strider mot norsk lov. Takhøyden for meninger skal være stor, og også det som ikke er ”politisk korrekt” skal få komme på trykk. Men det forutsetter at tonen er saklig og ordentlig.

Uansett om du mener dette er sensur, så kommer vi til å fortsette med det. Selv synes jeg dessverre nettdebatter alt for ofte skjemmes av usakligheter og angrep på personer.

Med vennlig hilsen,

Hans-Christian