KISANGANI: – Vi vil bare bli ferdig med det hele. Vi må se hva som skjer, men som advokatene våre sier, det er ikke noe fungerende rettssystem her i Kongo, og det er derfor knapt noen vits i å forholde seg til det, sier French.

Han bekrefter at de vurderer å godta en eventuell ny dom slik at norske myndigheter kan starte prosessen med å få til en soningsoverføring slik at de kan komme hjem.

– Det spennende da blir hva som skjer i mellomtiden. Det blir vanskelig for Justisdepartementet og Utenriksdepartementet å forhandle med myndigheter det er uvisst hvordan man skal forholde seg til, sier French.

Vet at Norge er rikt

Han viser til at det er mange med egne interesser som prøver å få penger ut av alt, og at man vet i Kongo at Norge har penger.

– Vi får håpe de får det til, ellers blir vi bare værende her, sier Moland der de to sitter ved et lite bord i cellen som de har leid i fengselet.

De to ble i fjor dømt til døden for spionasje og drap på sjåføren sin, men etter at de anket, opphevet høyesterett dommen og sendte saken tilbake til den militære domstolen i Kisangani til ny behandling.

Moland og French håper den nye rettssaken blir roligere og mindre av et sirkus enn de tidligere rundene, som til stadighet ble avbrutt av lange pauser og opphold.

Bekreftet

UD-rådgiver Christian Larsen, som kom til Kisangani fredag for å følge rettssaken, sier til NTB at han har fått bekreftet fra både sjefen for den militære domstolen og domstolspresidenten at saken begynner tirsdag.

Domstolspresidenten sa til ham at de tar sikte på å kjøre stramme tøyler så rettssaken ikke drar ut i tid. Flere nye dommere er allerede kommet fra Kinshasa.

Myndighetene har leid et kulturhus, som til daglig fungerer som kino, til den nye rettssaken. De fikk ikke bruke det franske kultursenteret lenger siden de ikke har betalt leien fra de to første rettssakene.

Selv om de stadig må forholde seg til nye journalister som vil besøke dem, tar de høflig imot i cellen i et hjørne av fengselsgården, der det kryr av fanger som ikke har noe å gjøre, flere av dem med barn på slep.

Endelig utenfor

Etter mange måneder uten å få slippe ut av det primitive fengselet i sentrum av Kisangani, ser French og Moland fram til rettssaken, også fordi det blir første gang på lenge de får se verden utenfor med gateliv, trafikk og andre mennesker enn medfangene.

– Det hardeste her er sykdom og vold. Det er bråk, mas og trusler døgnet rundt. Man får aldri sove ordentlig, sier de og forklarer at folk i Afrika har mye mindre privatsone rundt seg enn vi er vant til i Norge.

Like før har han brølt til noen utenfor at de skal skru ned volumet på en bråkete radio.

De har ordnet seg med hjelpere og en pålitelig mann som handler for dem utenfor fengselet, og de sier de greier å følge med på hva som skjer i verden og med saken deres gjennom kontakt utenfor og det de snapper opp innenfor murene.