LILLESAND/IVELAND: — Jeg gleder meg til julegudstjenestene. Det blir fint, sier Ivar Skippervold.

I høst ble 63-åringen ansatt som ny sogneprest i Iveland. Hans første faste prestestilling.

Skippervold studerte teologi da han var ung, men ble ikke ordinert til prest før i januar i år.

— Jeg opplever det å være prest som en veldig flott situasjon å være i. Hadde jeg visst hvor fint det er, hadde jeg kanskje begynt som prest tidligere. Men da hadde jeg ikke fått gjort alt det andre spennende jeg har fått gjøre, sier han.

Multikunstneren har blitt omtalt som kirkemusikkens Thorbjørn Egner. Han er musiker, forfatter, underholdningsartist og nå altså prest.

Juledebut

I dag skal Skippervold lede sine aller første julegudstjenester. Først i Hornnes kirke, før han deretter skal fylle Iveland kirke med sitt julebudskap.

— Du kan si at jeg har forberedt meg til dette i mer enn 50 år. Helt siden jeg begynte å reflektere rundt skaperverket som trettenåring. Forberedelsene mine før julegudstjenesten har gått ut på å lage en regi og strukturere det jeg vil formidle, sier han.

— Jeg ønsker å løfte fram storheten i at Gud kom ned til oss for å dele våre kår. Dette må vi prøve å bruke i våre egne liv, gjennom å bry oss om hverandre.

Kunne vært buddhist

Skippervold mener hans egen tro har utviklet seg mye, siden han var ung teologistudent. Den gang hadde han nesten alle svar og mange meninger.

Møter med mennesker fra andre kulturer har gjort han mer åpen.

— I dag er jeg mer ydmyk ovenfor andre religioners tanker. Jeg legger ikke skjul på at hvis jeg hadde vokst opp i Asia, ville jeg antageligvis vært buddhist eller hindu. I enhver religion er det et varmt kjærlighetsbudskap, uttaler sognepresten.

— Men jeg er usedvanlig takknemlig for at jeg er kristen.

- Jula gir påfyll

Enten man er opptatt av det kristne budskapet eller bare gleder seg over god mat, gaver og familietid, mener Skippervold julehøytiden er et viktig pusterom i hverdagen.

— For alle markerer jula et vendepunkt, hvor vi går fra den mørke årstiden og inn mot den lyse. Vi trenger noen slike oaser i livet. Vi lengter etter disse kildene, som gir oss påfyll og gjør oss inspirert.

Har kjeda seg

Og når Ivar Skippervold inviterer til festgudstjeneste i Iveland og Hornnes, lover han at det ikke blir en langdryg forestilling. Etter å ha fått med seg utallige kristne møter og gudstjenester fra benkeradene, har han gjort seg noen tanker om innholdet og lengden. Han innrømmer at han har kjeda seg mye.

— Jeg syns at det noen ganger har blitt for litt lang gudstjeneste. Vi vil jo hjem og ha det hyggelig med familien, sier han.

Den ferske sognepresten har også et nøkternt forhold til hva som vil sitte igjen hos tilhørerne, når de går hjem til julemiddag.

— Hvem er det egentlig som husker en preken? Klarer jeg å formidle én ting som fester seg hos folk, er det bra, sier Skippervold.