KRISTIANSAND: — Dette er en halv seier for oss, resten får vi ta etter valget til neste år. Valgfritt sidemål er viktig for alle skoleelever, men det viktigst for elevene som tar påbygning i videregående skole, sier de tre ungdomspolitikerne som har slåss i sine partier i Vest-Agder fylkesting for å få dem med på å søke Kunnskapsdepartementet om et femårig forsøk der elever som tar påbygg til studiekompetanse får fritak for skriftlig sidemål. Tirsdag var Benedichte Limmesand (H), Benjamin Grønvold (H) og Helene Bjerke Fredheim (FrP) glade for flertallsvedtaket.

— I Vest-Agder har vi store utfordringer med elever som ikke gjennomfører videregående, og siden norskfaget står for en betydelig andel av strykene, må vi politikere ta det på alvor. Våren 2012 strøk 12,4 prosent av elevene som tok påbygg til eksamen i hovedmål, og 14,3 prosent strøk i sidemål. Det er altfor mange, sa Fredheim fra talerstolen.

— Å fjerne skriftlig sidemål vil ikke bare føre til at elevene får bedre karakterer i hovedmål, men at de består og at ikke vi legger opp til at de taper kampen en gang til. For mange av elevene som tar påbygg er ungdom som også har tapt i kampen om læreplass, sa Grønvold.

— Målet for alle politikere i alle partiene i fylkestinget er å øke andelen elever som gjennomfører videregående opplæring, og da synes jeg det er meget underlig at Ap, SV og Sp ikke vil være med på et slikt prosjekt. Skal vi få gjort noe med drop-out-problemet i skolen, er dette veien å gå, sa Fredheim.

Fylkesutdanningssjefen beskriver påbygg til studiekompetanse som et krevende og teoritungt skoleår for mange elever. Etter å ha fulgt yrkesfaglig norsk i to år, skal elevene ta igjen elever på studieforberedende utdanningsprogram som både har hatt dobbelt så mye norsk og som også har hatt systematisk sidemålsopplæring. Dette resulterer i en høy andel stryk, og reduserer fylkeskommunens evne til å få flere til å gjennomføre skoleløpet, mener Hauge.

Derfor ønsker han et forsøk i Vest-Agder for å se om det er mulig å få flere ungdommer til å gjennomføre videregående skole hvis de slipper skriftlig sidemål.

Det har tidligere vært gjort et forsøk med valgfritt sidemål på ni videregående skoler i Oslo. En evaluering i etterkant viste at elever som i utgangspunkt hadde svak eller middels karakter i skriftlig norsk fikk bedre karakterer når de kunne skrive alle tekstene sine på hovedmålet. For elever med et godt faglig utgangspunkt medførte forsøket ingen endring i karakterene. Vest-Agder søkt og fått avslag på søknad i 2008 om å innføre valgfritt sidemål.

Når fylket likevel prøver med en ny søknad, er det fordi det ikke tidligere har vært forsket på fritak fra skriftlig sidemål for påbygningselever tidligere.