KRISTIANSAND: — Jeg fornemmer at bystyret nokså ukritisk gir støtte til organisasjoner som har et spesielt livssyn. Jeg er ikke i tvil om at menighetene vet at hvis du lager et prosjekt, har du stor sjanse til å få offentlig støtte, sier Dag Vige (V).

Han er selv kristen og har jobbet for Santalmisjonen. Men han er likevel kritisk til deler av budsjettet som ble vedtatt i Kristiansand bystyre onsdag.

• Kirkens Ungdomsprosjekt får 200.000 kroner ekstra. Barnas stasjon (Blå Kors) får tilskudd på 100.000. Ungdom sammen for byen (felleskristent) får 300.000. Servicekontakten i Filadelfia får 200.000 kroner.

• Den kommunale Nøtteliten barnehage på Hånes blir nedlagt. Opposisjonen mener det betyr at den kristne Solkollen barnehage blir for dominerende og at foreldre mister valgfrihet.

— Jeg er ikke mot Solkollen barnehage, men jeg mener det blir helt feil å legge ned det offentlige tilbudet til fordel for en kristen barnehage. Det svekker valgfriheten, sier Eirik Dåstøl Langeland (Ap), som selv er medlem i Salem.

Tåler gudsord

Gruppeleder i KrF, Arvid Omland, avviser at de har gitt noen som helst særbehandling til de kristne.

— Vår politikk er at vi støtter de som gjør en god jobb for byen. Vi støtter de som driver rusomsorg og vi støtter de som gir byen rusfrie alternativer. Vi ser at disse aktørene gjør en god jobb for byen, og fra min fartstid i politiet vet jeg at det aldri er utrykning til disse rusfrie stedene, sier Omdal til Fædrelandsvennen.

Han tror ikke byen klarer å drive arbeid mot rus uten støtten fra frivillige.

I gårsdagens bystyre sa han også at det er kommunale alternativer til Solkollen barnehage og at barna ikke har noe vondt av å gå der.

— Solkollen gjør en veldig god jobb. Om barna skulle høre et gudsord i barnehagen, er det ikke noe skadelig i det, sa Omdal.

Han legger også til at det er langt flere enn kristne som får ekstra støtte. Blant andre Protestfestivalen, Rasjahiaksjonen og Gatejuristen.

Muslimsk rusarbeid

Vige og Langeland mener at tildelingen til frivillige skal skje etter en bedre faglig vurdering.

— For meg som kristen blir det også feil rent teologisk. Fra et kristent ståsted er det ikke rett at jeg som går på Salem skal få ekstra støtte fordi jeg går der, sier Eirik Dåstøl Langeland.

De legger til at mange av de kristne organisasjonen gjør en fantastisk jobb.

— Mange har nestekjærligheten tegnet i pannen. Men det er viktig med et mangfold. Akmal Ali i Muslimsk Union er opptatt av unge som ikke har noe sted å være. Hvis han kommer til bystyret med en søknad, må den saken behandles på lik linje med de som kommer fra andre.

Ikke forskjellsbehandling

Arvid Omdal er på sin side tydelig på at de ikke gjør forskjell ut fra livssyn, og at en søknad fra et muslimsk arbeid vil bli behandlet på lik linje med en søknad fra kristne.

— Hvis det er positivt for byen og det er noe byen har igjen for, stiller de på lik linje med andre, sier Omdal.

De to får også motbør fra Høyre, spesielt i barnehagesaken.

— Dette er ikke snakk om livssyn, men om barnehagetilbudet. Det er flere andre barnehager i området som ikke er kristne. Selv synes jeg Solkollen er en bra barnehage, men hva vi mener om den barnehagen, er ikke det vesentlige, sier Hans Otto Lund.