SANDNES: Da varebilen til den 53 år gamle mannen fra Flekkefjord kjørte forbi fotoboksen på E 39 ved Bråstein i Sandnes i januar i fjor, hadde føreren solskjermen nede slik at øynene og pannen var skjult. Det hjalp lite da bileieren måtte møte i Jæren tingrett forrige uke.

Mannens bil ble målt til 78 kilometer i timen i 70-sonen ved Bråstein. 53-åringen fikk i utgangspunktet et forelegg på 1600 kroner etter ATK-målingen, men nektet å vedta dette. Derfor endte saken i retten.

Knipset 17 ganger tidligere

I Jæren tingrett erkjente mannen seg ikke skyldig, og sa at han ikke gjenkjente seg selv på bildet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mannen husket dessuten ikke hvor han var på det aktuelle tidspunktet, og opplyste i retten at han låner ut bilen til venner, familie og venners venner. Da han ble vist bildet fra fotoboksen, ønsket han ikke å si noe om hvem føreren kunne være.

— Når det er bildet som skal ligge til grunn for avgjørelsen, må det gå an å se hvem det er bilde av, sier 53-åringen til NRK Rogaland.

Det er ikke retten enig i, spesielt siden varebilen er fotografert i fotobokser totalt 18 ganger på forskjellige steder i landet. På samtlige bilder har solskjermen ved førersetet vært nede slik at kun halve ansiktet til føreren har vist.

- Minner om tiltalte

Retten viser i dommen til at flekkefjæringen er eier av bilen, at målingen er foretatt i området hvor tiltalte jobber, og at føreren på bildet minner svært mye om tiltalte.

De 17 andre sakene er blitt henlagt, men tingretten understreker i dommen at førerens ansikt ser svært lik ut på bildene.

«På bakgrunn av bildet av føreren i den automatiske trafikkontrollen den 26. januar 2010, og sett hen til at tiltaltes bil er fotografert til sammen 18 ganger i ulike automatiske trafikkontroller med solskjermen på førersetet nede, er retten ikke i tvil om at føreren av bilen den 26. januar 2010 er tiltalte», heter det i dommen.

Må betale 5900 kroner

53-åringens sak ble heller ikke styrket av at han ikke kunne gi en troverdig forklaring på hvem føreren av bilen hans ellers kunne være.

Retten fant derfor at passende straff var en bot på 1900 kroner. I tillegg må 53-åringen betale saksomkostninger på 4000 kroner.

— Jeg har bedt om å få saken anket til lagmannsretten med en eneste gang, sier bileieren til NRK Rogaland.