Ingeborg Strømseng Sjetne.

— Dette er en spørreskjemaundersøkelse, og vi regner med å kunne presentere resultatene før sommeren 2012, sier prosjektleder og seniorforsker Ingeborg Strømseng Sjetne ved Kunnskapssenteret.Det er helse- og omsorgsdepartementet som gjennom Stortingsmelding nr.12 (2008-2009) ”En gledelig begivenhet”, har bedt Kunnskapssenteret gjennomføre en nasjonal undersøkelse av brukererfaringer med svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen.

Undersøkelsen er rettet mot erfaringene gjennom hele forløpet, og henvender seg til kvinnene og deres partnere. Kvinner som føder i månedene oktober, november og desember 2011 blir inkludert med utgangspunkt i den institusjonen de fødte ved. Ettersom undersøkelsen omfatter barseltiden, vil spørreskjema bli sendt ut fra Kunnskapssenteret minimum åtte uker etter fødselen.

Kvinnenes opplevelse av tilbudet de får under graviditeten, fødselen og etterpå er hva forskerne er ute etter. PasOpp kalles denne metoden, altså Pasientopplevelser.

— Vi gjør et poeng av at kvinnene skal objektivt fortelle hva slags tilbud og informasjon de har fått. De skal ikke synse eller føle noe, sier Strømseng Sjetne.

Undersøkelsen skal avdekke feil eller mangler, såkalte forbedringspotensiale, ved tilbudet gravide og fødende kvinner får.